Saturday, 23 June 2012

KUDA VS LEXUS


SESEBUAH perniagaan tidak akan ada untung tanpa adanya pelanggan. Semakin ramai umat manusia, pasaran akan semakin meluas.
            Pada masa ini umat Islam tertindas dan dihina di mana-mana ceruk dunia. Mereka diperlekehkan. Nabi mereka dihina dan dikarikaturkan dengan imej buruk, misalnya. Umat Islam hanya mampu menunjuk perasaan sebagai protes. Walaupun mereka ramai dan majoriti dalam dunia ini, seperti yang pernah dikhabarkan nabi mereka, mereka tak ubah seperti buih-buih pada akhir zaman. Lemah dan rapuh.
            Mengapakah mereka terhina, sedangkan suatu masa dahulu mereka umat yang kuat dan terhormat?
            Adakah mereka tidak berilmu atau tidak menguasai ekonomi dan teknologi? Begitulah kononnya.
            Hakikatnya umat Islam sudah terheret ke dalam lubang biawak ciptaan Yahudi dan Nasara sedikit demi sedikit. Sebagaimana suatu masa dahulu bangsa Arab jahiliyyah dimuliakan kerana agama, begitulah umat manusia hari ini dihinakan kerana melupakan ajaran agamanya dan cintakan dunia.
            Dunia hari ini dikuasai sistem yang diatur Yahudi dan budak suruhannya, iaitu Nasara, ketika umat Islam berpecah-belah dan sibuk berselisih sesama sendiri. Umat Islam masa kini telah tertipu dengan sistem Dajjal yang dibawakan Yahudi, dan neraka telah dianggap sebagai syurga.
            Apakah erti kekayaan dan kemajuan hari ini? Hakikatnya kita telah berfikir dan menilai kekayaan melalui ilusi yang direka oleh golongan kuffar. Bukan sahaja dalam persepsi kaya atau maju, dalam hal kecantikan, kelazatan, kesempurnaan hidup dan sebagainya, kita mengikut ilusi yang dibawakan mereka.
            Maka kita semua akan sibuk dengan urusan dunia untuk mengikut arus dunia ciptaan mereka. Jika tidak, kita akan terasing dan dipencilkan. Maka kita sibuk berlumba-lumba mengumpul wang untuk bekalan masa hadapan kerana mengimani bahawa wang itu adalah segala-galanya secara persepsi bawah sedar kita. Sebenarnya semakin kita mengikut arus dunia, semakin dunia kusut dan kompleks. Semakin kita kaya, semakin harga barang-barangan naik. Jadi nilai kekayaan kita itu sebenarnya tidaklah bertambah. Ia hanya ilusi untuk menyibukkan kita. Ia hanya seperti perumpamaan pengembara yang sesat di padang pasir yang melihat air di kejauhan, tetapi apabila sampai di tempat itu, ia hanyalah ilusi atau maya.
            Untuk melawan kekayaan kuffar adalah dengan menjadi zuhud (atau miskin dalam ukuran zaman moden ini). Sesuatu yang akan kelihatan bodoh dan asing jika tidak difikir secara mendalam. Bukan seperti yang difikirkan ramai, bahawa kita harus menguasai ekonomi dan teknologi moden untuk mengalahkan golongan kuffar. Jika direnung, sumber kekayaan yang dimiliki Yahudi dan Nasara adalah disumbangkan oleh umat Islam yang menjadi majoriti penduduk dunia. Kita adalah pelanggan atau pengguna sistem mereka. Kita  menjadi mata rantai sistem mereka. Sistem yang tambah mengaya dan memakmurkan ekonomi mereka. Kita telah menjadi sebahagian jentera mereka.
            Apakah zuhud? Meninggalkan dunia, melainkan diambil kadar yang patut baginya. Sifat zuhud itu bermaksud mencari keperluan hidup sekadar yang boleh membantu kita untuk beribadah kepada Allah swt.  Dan zuhud yang sempurna ialah meninggalkan semua perkara, selain Allah swt.
            Bahkan jika dikaji, teknologi dan kemajuan yang dibawa mereka adalah teknologi hawa nafsu, teknologi hedonisme, teknologi yang makin menyibukkan, teknologi yang tambah memalaskan dan memperbodohkan umat manusia. Teknologi yang bertentangan dengan fitrah agama. Teknologi yang tidak akan berkesudahan seperti nafsu yang tidak ada hadnya.
            Kereta bukan lagi sebagai pengangkutan, tetapi sebagai imej dan prestij. Pakaian bukan hanya untuk menutup aurat lagi, tetapi sebagai fesyen. Rumah bukan hanya lagi kediaman, tetapi alat bermegah-megah. Telefon bukan lagi sebagai alat komunikasi, tetapi juga sebagai alat capaian kepada hiburan yang melalaikan. Tetapi inilah yang dianggap kehidupan moden oleh kita. Di situlah manusia berlumba-lumba mengumpul kekayaan. Dan ini hanya akan terus menghidupkan sistem mereka.
            Dan akan ada ulama-ulama yang tertipu oleh sistem Dajjal ini akan berkata, umat Islam harus mencipta kekayaan mengikut sistem Islam. Tetapi bagaimanakah kita akan mencipta kekayaan melalui cara Islam jika kita menjadi kaya dengan menggunakan sistem wang kertas yang bersifat riba? Percayalah, sistem ekonomi dunia hari ini dipegang oleh Yahudi dan budak-budaknya. Selagi umat Islam menggunakan wang kertas, selagi itulah mereka akan terus tertindas dan tertipu.
            Untuk melawan eksploitasi dan teknologi orang kuffar, jalannya adalah kembali kepada tradisional. Apabila kita meninggalkan teknologi, dan kembali kepada tradisional, sistem mereka tidak akan bergerak dan akan runtuh mendadak. Sistem ekonomi mereka yang menciptakan segala peralatan perang yang canggih akan runtuh. Misalnya, untuk menjatuhkan teknologi colgate, adalah dengan menggunakan kaedah tradisional, iaitu kayu sugi.
            Sekali lagi, apabila umat Islam mengejar kekayaan ekonomi, kononnya untuk mengelak dari terhina, dan menjadi semakin kaya dalam sistem ekonomi hari ini, semakin mereka akan terhina dan diperbodohkan. Hakikatnya kekayaan umat Islam hari ini hanya akan lebih mengayakan golongan kuffar, kerana kita menjadi kaya melalui sistem yang dicipta oleh mereka. Ia seumpama ikon piramid yang tertera pada dollar Amerika. Apabila kita mahu ke atas, kita akan menolak orang yang di atas lebih ke atas lagi, malah ini hanya menjadikan kita semakin terikat dan tidak boleh keluar daripada sistem mereka.
            Tidak mungkin penyelesaian yang dikatakan ini akan terlaksana kerana sifat cintakan dunia umat Islam sudah terlalu kuat, sudah mendarah daging. Mengajak kembali kepada tradisional dan meninggalkan teknologi moden, kita akan dianggap gila dalam dunia moden hari ini. Maka sampai masanya dunia ini akan berantakan sebelum semua teknologi moden ini rosak, dan kita akan kembali berperang dengan kuda, batu, tombak dan pedang seperti zaman tradisional. Wallahualam.
            "SAYA tidak tahu senjata apa akan digunakan dalam Perang Dunia Ketiga, tetapi dalam Perang Dunia Keempat manusia akan berperang menggunakan kayu dan batu." - Albert Einstein.
Friday, 8 June 2012

YANG TERLINDUNG (i)


KITA akan eksploitasi penguasa zalim dalam kalangan mereka untuk menguasai mereka.
            Pada satu situasi terdapat golongan penguasa yang zalim, korup, tidak amanah, hidup bermewah-mewahan dan hipokrit. Keadaan ini akan menaikkan kemarahan rakyat kebanyakan sehingga menimbulkan penentangan dan pemberontakan yang makin bernyala-nyala setiap hari. Segala kemungkaran dan kejahatan penguasa ini bagaikan tidak ada hujah lain, selain menjatuhkannya secara aman atau revolusi. Apabila rakyat menyaksikan keangkuhan dan kemungkaran penguasa, mereka akan menyakini usaha-usaha orang-orang yang menentang mereka adalah benar dan hak.
            Adakah golongan yang menentang kezaliman ini di pihak yang bathil? Pada mata kasar, hanya orang gila yang akan menyatakan perjuangan ini bathil.
            Dan pada satu sudut lain, akan ada watak penentang yang terdiri daripada pelbagai kelompok, yang akan berpakat menentang penguasa ini. Antaranya, politikus yang desperado, golongan muda yang pendek akal, pejuang-pejuang hak asasi manusia, pejuang kaum minoriti, golongan ulama, pemikir, ekonomis, aktivis masyarakat, kaum pelajar yang mentah, dan sebagainya yang akan mempergunakan keadaan penguasa yang zalim ini untuk merebut kekuasaan dengan mengatasnamakan perjuangan untuk rakyat. Golongan penentang ini akan sepakat bercakap perkara yang sama, iaitu kezaliman penguasa, tetapi dengan maksud perjuangan yang berbeza.
            Pada satu situasi lain, orang bijak pandai dalam kalangan mereka akan buta pada keadaan sebenar. Mereka akan mengikut arus semasa, menjadi penentang penguasa zalim tadi. Jika tidak, reputasi dan gelaran mereka akan tercemar.
            Penguasa yang zalim ini akan menjadi fitnah besar dalam kalangan mereka sehingga mereka semua tidak akan meletakkan keadilan di tempat yang sebenar.
            Ya, mereka menghadapi kezaliman dan penindasan, maka adalah tidak logik jika dikatakan perjuangan mereka bathil. Dan, yang menguatkan lagi mereka, akan ada ulama-ulama bodoh yang menjadi hujah kepada rakyat kebanyakan untuk menentang penguasa zalim tadi. Apabila masyarakat awam itu jahil, mereka akan melihat kepada kopiah atau serban untuk menilai kebenaran, apatah lagi jika ulama-ulama tadi hidup lebih zuhud dan menggunakan ayat-ayat suci. Dan ulama-ulama yang mempertahankan penguasa sudah tentu akan dianggap ulama dunia, ulama jahat.
            Dan kedua-dua pihak yang berlawan ini akan kita eksploitasi. Mereka semua akan terpaksa meminta bantuan kita, sama ada dana kewangan, moral, maklumat atau sokongan propaganda. Kerana dunia ini sudah menuju kepada globalisasi, semua akan berkait, mereka tidak akan dapat menyisihkan kita dalam urusan negara mereka.
            Di antara dua golongan ini akan wujud tokoh-tokoh yang akan dianggap masyarakat sebagai golongan yang benar, iaitu ulama atau sesiapa saja yang akan berkata benar kepada golongan penguasa atau kepada golongan penentang dengan memetik hujah quran dan hadith bagi golongan agama, memetik hujah ekonomi bagi golongan ekonomis dan sebagainya.
            Janganlah kita risaukan mereka. Mereka akan menjadikan api perbalahan kedua-dua pihak ini akan lebih marak. Mereka berkata benar, tetapi di tempat yang salah. Mereka memiliki ilmu, tetapi mereka bodoh.
            Dalam zaman komunikasi dan maklumat yang cepat tersebar ini, penguasa zalim ini akan tertekan. Apabila internet sudah memasuki sesebuah negara, akan terbukalah kebebasan individu dalam bersuara. Ingatkah kita kepada Gog Magog yang saban hari menebuk tembok Iskandar Zulkarnain? Seperti itulah internet bekerja untuk kita, membukakan tembok-tembok yang menghalang kebebasan. Apabila kebebasan dibukakan, akan pecah-belahlah mereka. Mereka akan hancur dalam kebebasan itu.
            Kita akan naikkan harga  barang-barangan keperluan yang sebenarnya kita kuasai di pasaran dunia. Misalnya harga petroleum, sehingga penguasa tadi akan terpaksa menaikkan harga petroleum di negara mereka. Golongan penentang akan mengapi-ngapikan kemarahan rakyat, contohnya dengan membandingkan harta kekayaan golongan penguasa tadi yang boleh digunakan membiayai subsidi petroleum untuk rakyat.
            Dan penguasa tadi tentulah tidak akan mengeluarkan kekayaan mereka untuk rakyat. Dalam keadaan ini kita akan memerah penguasa tadi supaya menuruti kehendak-kehendak kita dalam dasar-dasar negara mereka.
            Penguasa akan semakin zalim apabila semakin kuat penentangan ke atas mereka, sehingga mereka sanggup melakukan apa saja untuk mempertahankan diri mereka. Kitaran ini akan semakin ganas dan tidak terkawal. Apabila penguasa menjadi semakin kejam, penentang penguasa akan menarik perhatian rakyat kepada hal itu, dan untuk mengatasi hal ini, penguasa akan lebih tegas dan kejam, misalnya menangkap atau menghukum penentang-penentang ini dengan tuduhan yang jahat.
            Dalam kalangan penentang, kita akan susupkan orang-orang kita yang terdiri daripada orang-orang mereka sendiri seperti aktivis-aktivis masyarakat yang akan memperjuangkan agenda kita untuk menghancurkan mereka seperti kebebasan bersuara, hak asasi manusia, perjuangan homoseks, malah perjuangan yang bertentangan dengan agama masyarakat mereka dan sebagainya.
            Dan ulama-ulama dalam golongan penentang akan terkelu lidah menutur hujah-hujah untuk membenarkan pakatan penentangan mereka. Tetapi kerana memerlukan sokongan orang ramai, mereka akan menutup mata tentang hal ini, dan berkhayal jika nanti mereka berkuasa, mereka akan menghapuskan usaha-usaha kemungkaran ini. Dan ulama-ulama penentang ini benar-benar bermaksud baik dan berhati murni. Mereka bukanlah mempergunakan rakyat untuk mengaut keuntungan duniawi. Mereka yakin mereka di pihak yang benar. Suara-suara mereka membacakan ayat-ayat suci untuk membenarkan perjuangan mereka. Hakikatnya mereka tidak ubah seperti keldai yang membawa kitab-kitab.
            Ingatkah kita kepada Ibnu Muljam pada zaman Syaidina Ali kw dahulu?
            Melalui badan-badan bebas yang kita kuasai, kita akan berikan anugerah dan penghargaan kepada golongan-golongan penentang ini dalam pelbagai bidang seperti sastera, ekonomi, kemanusiaan, hak asasi manusia untuk menaikkan nama mereka dan akan menjadikan rakyat bodoh mereka mempercayai dan mengiktiraf kebijaksanaan dan kehebatan mereka.
            Dan apabila ada ulama dalam kalangan mereka menyeru kepada perpaduan, kita jangan risau, perpaduan itu tidak akan tercapai. Tidak mungkin mereka akan bersatu-padu dalam kemungkaran.
            Sama ada penguasa itu kekal atau penentang yang mengambil alih kuasa, kita yang akan mengaut keuntungan setelah runtuhnya perpaduan mereka.
            Begitulah kita akan hancurkan mereka sehingga tegaknya kerajaan agung yang kita impikan sejak dahulu.

CATATAN; Idea dan pendapat yang sama dan berulangkali dituliskan, tetapi dari sudut pandangan yang berbeza agar lebih difahami.

Wednesday, 6 June 2012

ANDA, BUKAN ORANG LAINMENGAPA sesuatu kempen kesedaran itu tidak berjaya mengubah dunia ini?
            Misalnya kempen memboikot produk-produk Israel (atau Zionis) setiap kali penduduk Palestin dizalimi dan dibunuh. Ia hanya sekejap dan tidak memberi kesan yang besar.
            Banyak lagi kempen seperti kempen kebersihan, mencintai sungai dan sebagainya yang memerlukan penglibatan semua orang.
            Ketepikan dahulu sama ada kempen itu benar ataupun tidak, tetapi mari kita fikirkan mengapa kempen itu semuanya gagal.
            Kita memiliki pemikiran yang salah dan keliru. Apabila kita melihat manusia lain tidak turut melakukannya, kita pun ikut sama. Manusia memang selalu membandingkan dirinya dengan orang lain. Kita selalu berfikir, jika hanya kita seorang sahaja yang melakukannya, ia tidak akan mengubah apa-apa. Itu benar. Tidak ada salahnya fakta itu. Yang salahnya jika kita turut sama tidak melakukan perkara yang kita yakini benar itu.
            Bandingkan dengan kewajiban dalam agama. Adakah jika orang lain tidak melakukan kewajibannya, anda juga tidak mahu melakukannya dan mahu mengikut mereka ke neraka? Tidak, bukan?
            Kalau orang lain tidak melakukannya, biarlah anda menjadi suatu contoh kepada satu permulaan perjuangan yang besar. Satu langkah pertama akan membawa kepada beribu-ribu batu perjalanan.
            Anda tidak akan ditanya sama ada orang lain melakukannya atau tidak. Anda tidak akan menanggung dosa orang lain. Anda akan dipersoalkan sama ada anda sendiri melakukannya ataupun tidak. Berkaitan orang lain, anda cuma akan ditanya, adakah anda telah menyampaikan kepada mereka perkara kebaikan yang anda tahu itu.
            Ambillah iktibar daripada keindahan makna kisah seekor burung kecil dalam sejarah Nabi Ibrahim as. Ketika Nabi Ibrahim as dibakar oleh Raja Namrud, burung pipit ini telah mengumpul air dalam paruhnya untuk dicurahkan ke dalam unggun api yang marak membakar. Dia berulang-alik melakukannya.
            Apabila dia ditanya mengapa dia melakukan usaha yang sia-sia itu, (iaitu dia tidak mungkin dapat memadamkan api itu dengan air yang sedikit), dia menjawab bahawa setidak-tidaknya dia telah berusaha untuk menolong nabi Ibrahim as setakat kudratnya, dan yang lebih penting lagi, dia telah melakukan kewajibannya.
            Ya, dia juga tidak akan ditanya dan dipersoalkan ke atas apa yang orang lain lakukan.
            Hiduplah dalam realiti. Fikirlah secara benar. Jika anda sendiri tidak melakukannya, adakah orang lain akan melakukannya?
            Dunia ini luas dan besar, dan dunia ini tidak mungkin berubah kerana anda seorang. Tetapi anda boleh mengubah diri anda.
            Jika semua orang berfikir benar begini, Bintang David pun boleh jatuh.

Tuesday, 5 June 2012

SYRIA @SYAM


KONFLIK di Syria adalah antara fitnah akhir zaman yang telah dikhabarkan oleh Nabi Muhammad saw.
            Syam suatu masa dahulu adalah sebuah negara atau jajahan yang luas. Sekarang Syam telah terpecah kepada empat buah negara moden, iaitu Palestin, Jordan, Lubnan dan Syria. Sekarang Syria diperintah oleh regim zalim Bashar al-Assad. Negara itu sedang bergolak. Presidennya, Bashar al-Assad sedang menghadapi pemberontakan rakyatnya sendiri.
            Dan Syria juga termasuk dalam pelan asal negara Israel Raya yang dijanjikan tuhan Yahweh dalam kitab Taurat versi Yahudi.
            Melalui media elektronik antarabangsa, dunia telah diperlihatkan dengan berita-berita kekejaman Bashar al-Assad terhadap rakyatnya sendiri. Adakah kita harus menerimanya tanpa menyelidik berita-berita dari media kuffar ini? Malah dikatakan Bashar al-Assad telah meminta disembah sebagai tuhan oleh pengikutnya, dan tidak mahukah kita berfikir seketika, bertanya sejenak, apakah maksud semua kebaikan-kebaikan media kuffar dalam melaporkan hal ini. Adakah semua ini hanya untuk menaikkan kemarahan umat Islam sedunia dan menghalalkan operasi ketenteraan ke atas Syria? Kita tidak boleh berhenti menyelidik setakat sampai kepada kesimpulan sama ada ia benar atau tidak. Tetapi, sehingga kepada tujuan ia disebarkan. Ya, adakah media-media kuffar telah memaparkan kebenaran dengan tujuan bathil?
             Umat Islam telah diperlihatkan berita-berita dan gambar kekejaman regim Bashar al-Assad. Melalui rangkaian-rangkaian sosial, sebaran dan propaganda tersembunyi mereka lebih luas dan lebih cepat bergerak ke seluruh dunia. Bashar al-Assad telah dikutuk melebihi kita mengutuk kekejaman perdana menteri negara haram Israel yang membunuh rakyat Palestin sejak bertahun-tahun dahulu.
            Sebenarnya (seolah-olah) ada tangan-tangan ghaib yang mengatur semua ini. Tangan-tangan ghaib yang mahu menghancurkan pemerintahan orde lama untuk digantikan pemerintahan orde baru yang boleh dikawal dari Bukit Zion.
            Selepas pemerintah Iraq ditumbangkan melalui operasi ketenteraan atas tuduhan memiliki senjata pemusnah besar-besaran (WMD), Afghanistan dibom atas alasan melindungi Osama Ben Laden yang disyaki terlibat dalam pengeboman WTC, kemudian kepada siri revolusi rakyat di Mesir, Tunisia, Yaman dan Libya atas hujah menentang pemerintah zalim, maka kini misi mereka seterusnya adalah menuju Syria, sebuah negara berfahaman Syiah yang sedia dimusuhi negara-negara Sunni.
            Ulama dan pemimpin-pemimpin negara Islam dunia tanpa sedar telah ditipu dan tertipu dalam konflik Syria ini. Mereka telah diperalatkan untuk menghalalkan tindakan menyerang Syria atas dasar jihad agama di mata awam, walaupun tujuan sebenar perang itu dilancarkan adalah penguasaan kuasa asing ke atas Syria, seterusnya ke atas dunia ini, melengkapi cita-cita New World Order (Novus Ordo Seclorum). Bahkan ulama dan cendikiawan Islam telah dihantar ke seluruh dunia untuk menerangkan rasionalnya Syria diserang.
            Konflik di Syria bukanlah isu agama sebenarnya, walaupun yang diperlihatkan media-media kuffar adalah kekejaman Syiah kepada Sunni, pembunuhan Syiah ke atas Sunni, kekejaman Bashar al-Assad terhadap rakyatnya. Tangan-tangan ghaib itu mengatur konflik ini supaya tangan mereka bersih dan tujuan sebenar mereka tidak diketahui. Benar, Bashar al-Assad itu zalim dan membunuh ulama, kanak-kanak, pemberontak, musuh politik dan sebagainya. Tetapi, ia bukanlah isu agama. Ia tidak sama seperti situasi di Palestin. Mengakui Bashar al-Assad zalim dan kuffar, tidaklah menghalalkan negara-negara Islam lain menyerang dan menjatuhkannya secara ketenteraan, kerana mudarat yang lebih besar akan berlaku. Konflik Syria sebenarnya adalah salah satu fitnah. Ramai yang akan tertipu dalam konflik ini, termasuk ulama-ulama dunia yang menyokong serangan ke atas Syria.
            Kuasa-kuasa asing yang tersembunyi dan rahsia ini menggunakan konsep berperang dengan menggunakan askar-askar musuh sendiri.
            Ke manakah menujunya konflik ini? Tidak mustahil selepas ini kuasa-kuasa besar yang tersembunyi tadi melalui NATO akan menyerang Syria tanpa menimbulkan kemarahan dan tentangan dunia amnya, dan umat Islam khasnya. Kemudian mereka akan menabalkan pemerintah boneka seperti di Afghanistan, Iraq, Libya, Mesir dan sebagainya. Malah negara-negara Islam lain juga, misalnya Arab Saudi yang sedang bersiap-siaga, turut akan menyertai NATO menyerang Syria sehingga dunia akan terjebak ke dalam malapetaka fitnah yang besar, seperti tertipu menjadi bala tentera Dajjal.
            Konflik ini mungkin akan melebar dan membesar menjadi seperti khayalan perang Armageddon yang direncanakan. China, Russia dan Iran mungkin akan menyebelahi Syria. Dan umat Islam belahan Sunni mungkin akan menyertai Amerika dan pakatannya yang sebenarnya di bawah telunjuk Yahudi Zionis. Ini mungkin perang Armageddon yang akan dimenangi tentera Romawi yang disertai tentera negara-negara Islam-Sunni yang tidak berjanggut.
            Umat Islam yang merupakan majoriti penduduk dunia akan tertipu dengan fitnah ini. Media-media kuffar telah menyebarkan cerita Bashar al-Assad itu zalim dan kuffar yang telah membunuh rakyatnya, dengan maksud agar umat Islam sedunia berasa marah dan bersetuju Bashar al-Assad mesti ditumbangkan. Kepada negara-negara Islam Sunni, mereka mempergunakan sentimen Syiah Bashar al-Assad untuk merasionalkan serangan ke atas Syria.
            Hakikatnya, seperti biasa, kuasa-kuasa asing ini telah mengeksploitasi kezaliman penguasa sesebuah negara untuk mencapai maksud sebenar mereka, iaitu menguasai negara itu. Dan orang awam akan terpedaya apabila melihat kezaliman ini, dan akan menyokong jika penguasa itu dijatuhkan. Walhal semua ini adalah jalan-jalan menuju kepada New World Order. Kuasa-kuasa asing ini sebenarnya telah menjadikan umat Islam sebagai sebahagian tentera mereka untuk menjatuhkan pemerintah-pemerintah yang tidak diperlukan mereka dalam membentuk satu sistem pemerintahan tunggal yang baru di dunia ini.

Friday, 1 June 2012

IDOL(A)


PADA masa dahulu patung-patung berhala telah disembah dan dipuja sebagai dewa atau tuhan yang menguasai seluruh alam ini oleh masyarakat primitif. Tukang atau pembuat patung ini pula sangat dihormati masyarakat. Kepada patung-patung inilah, mereka mempersembahkan segala korban dan jamuan agar kehidupan mereka sentiasa selamat menurut kepercayaan mereka.
            Patung-patung itu sebenarnya diperbuat daripada batu yang dipahat dan diukir oleh tangan-tangan mereka sendiri, kemudian dikagumi dan dipuja, seolah-olah patung itu bernyawa dan memiliki kekuasaan ke atas manusia dan seluruh alam semesta ini.
            Nabi Ibrahim as memiliki kisah menarik berkenaan patung ini. Kisah beliau terakam dalam al-Quran. Antaranya terkandung dalam petikan ayat-ayat di bawah.
            “Dan bacakanlah kepada mereka kisah Ibrahim. Ketika ia berkata kepada bapaknya dan kaumnya, Apakah yang kalian sembah? Mereka menjawab, Kami menyembah berhala dan kami senantiasa tekun menyembahnya. Berkata Ibrahim, Apakah berhala-berhala itu mendengar (doamu) sewaktu kalian berdoa kepadanya? Atau dapatkah mereka memberi manfaat kepadamu atau memberi mudarat? Mereka menjawab, Bukan karena itu. Sebenarnya kami melihat nenek moyang kami berbuat demikian. Ibrahim berkata, Maka apakah kalian memerhatikan apa yang selalu disembah (oleh) kalian dan nenek moyang kalian dahulu itu? Sesungguhnya apa yang kalian sembah itu adalah musuhku, kecuali Tuhan semesta Alam, yaitu Tuhan yang telah menciptakan aku, maka Dia-lah yang menunjuki aku, Dan Tuhanku, Yang memberi makan dan minum kepadaku, Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku, Dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan menghidupkan aku (kembali), Dan Yang amat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat. (QS: Asy-Syuaraa: 69-82)”.
Sama ada kebetulan atau tidak, pada zaman moden ini, artis telah menjadi idola kepada kebanyakan golongan masyarakat. Kematian artis misalnya, menjadikan satu dunia berkabung. Cerita-cerita peribadi artis menjadi buruan peminat. Apa saja berkenaan artis mendapat tumpuan utama masyarakat.
            Artis, termasuk penyanyi, pelawak, pelakon, pemuzik dan sebagainya, telah menduduki kelas tersendiri dan terhormat dalam struktur masyarakat.
            Zaman telah berubah. Pada masa dahulu artis wanita dianggap sebagai manusia tunasusila, tidak berakhlak, bahkan setaraf dengan pelacur. Dalam filem-filem terawal di Malaysia, artis telah diejek sebagai perempuan kaberet, perempuan murahan. Malah ada watak Kassim Selamat si pemuzik yang tidak diredhai sebagai menantu dalam filem Ibu Mertuaku.
Dan jika dilihat kepada realiti dunia masa kini, artis telah menjadi ganti kepada patung-patung berhala yang telah dimusnahkan oleh Nabi Ibrahim as suatu masa dahulu. Cuma dahulunya patung-patung itu dipuja sebagai dewa atau tuhan.
Siapakah yang telah melahir, menggilap dan memasyhurkan artis?
Saya teringat kepada patung-patung pada zaman jahiliyyah atau zaman Nabi Ibrahim as di Mesopotamia. Seperti patung, manusia juga yang telah mencipta seseorang artis itu sehingga menjadi popular. Kita yang menjadikan mereka terkenal dengan meminati mereka, menonton persembahan mereka, membeli produk mereka dan akhirnya kita sendiri tanpa sedar mengkagumi dan menyanjungi mereka seolah-olah mereka itu turun dari langit, tidak makan dan tidak berak seperti dewa-dewi dalam cerita dongeng.
Pada zaman moden ini, kelahiran artis telah berubah caranya. Ada yang diketahui dan dicungkil bakatnya melalui medium internet seperti youtube. Dan melalui rancangan realiti tv, kita sendiri yang boleh mengundi siapa yang layak menjadi artis. Dan apabila artis ini menjadi top dan popular, kita sendiri pula yang mengkagumi dan menggilai mereka. Tidakkah ini pelik dan mengulangi bentuk-bentuk budaya zaman jahiliyyah dahulu?
Kegilaan masyarakat kepada artis menyebabkan ramai muda-mudi bercita-cita menjadi artis, malah golongan tua juga menggalakkan. Dan yang lebih mengghairahkan mereka lagi, artis tidak lagi semestinya cantik atau jelitawan, asalkan suaranya disukai ramai. Lihatlah Susan Boyle, pemenang Britains Got Talent 2009. Atau berbadan cantik dan berpakaian seksi, walaupun suara tidak sesedap mana seperti majoriti artis sekarang.
Pada masa dahulu jika seseorang itu sakit, mereka akan menyediakan korban kepada patung untuk menyembuhkan si sakit. Pada masa ini ada juga pesakit kronik yang menyimpan hasrat untuk menemui artis yang diminati, sehinggakan kita akan terbaca di akhbar atau melihat di tv, artis ini telah datang memenuhi hajat si pesakit. Kegembiraan jelas pada wajah si pesakit. Seperti patung, artis juga telah menjadi sumber kelegaan kepada manusia yang sakit.
Stail pakaian dan gaya hidup artis telah menjadi ikutan. Apabila mereka ditemui di khalayak, mereka telah diserbu, dan ada peminat yang taksub sehingga histeria. Artis-artis telah dihormati di mana saja mereka muncul, walaupun sebulan lepas mereka baru saja ditangkap khalwat. Betapa berpengaruhnya artis, dalam lembaran akhbar akan ada cerita mereka, dalam siaran tv ada mereka, dan dalam majlis apa-apapun, untuk meramaikan khalayak, artis akan dijemput sebagai tetamu.
Pada zaman moden dan bertamadun ini kita masih mengkagumi dan memuja sesuatu yang tercipta dari hasil perbuatan kita sendiri.
Tidakkah kita mahu berfikir?