Monday, 30 April 2012

CATATAN KUNING


PADA hari Sabtu 28 April lepas, saya di Kelantan. Biasanya saya di Kuala Lumpur. Apabila online internet, di sebuah kopitiam, terlihat macam-macam post  dan video perihal Perhimpunan Bersih 3.0. Ramai yang memberi komen-komen, sesuai dengan fahaman politik masing-masing.
Yang menyokong perhimpunan Bersih 3.0, menyatakan pihak penguasa menzalimi para peserta. Dan begitu juga sebaliknya di pihak penguasa. Apakah yang benar hari itu? Semuanya telah menjadi fitnah, kebenaran dan kebathilan telah bercampur-gaul. Rojak.
            Apakah yang benar hari itu? Satu lagi fitnah dan kekacauan telah tercipta dan tidak dapat dihentikan.
            Kita semua tahu, bukan? Ada yang berkata polis menyamar jadi peserta. Ada yang berkata peserta memprovokasi polis. Kereta peronda polis dirosakkan. Kanak-kanak terkena semburan air kimia. Polis cedera. Peserta cedera. Maki-hamun. Sampah-sarap. Macam-macam.
            Saya tidak mahu pergi jauh. Saya tidak mahu pun pergi ke sana untuk mengetahui apakah sebenarnya telah terjadi. Bahkan, tidak perlu pun. Ia juga tidak akan menyelesaikan persoalan. Kadang-kadang kita pergi terlalu jauh, hingga melupakan pokok persoalan dan realiti di mana kita berada.
            Perhimpunan Bersih 3.0 adalah suatu bentuk penentangan halus dan tersirat kepada pemerintah. Pemerintah kononnya tidak adil, zalim dan menipu dalam pilihanraya. Maksudnya kerajaan zalim. Jadi?
            Maka hari itu telah berlalu. Telah tercatat dalam sejarah.
            Saya tidak mahu pergi jauh. Jika saya ke sana pun, saya tidak dapat melihat keseluruhan apa yang terjadi. Saya tidak boleh berada di setiap sudut dan menyelami nawaitu semua orang yang terlibat.
Saya tidak mahu pergi jauh. Jika kita telah mendakwa dan menganggap pemerintah itu zalim, mengapakah kita masih mempersoalkan kezaliman-kezaliman mereka ketika menghadapi penentangan kita? Kezaliman adalah ciri-ciri pemerintah jahat. Bahkan jika pemerintah adalah golongan yang adil sekalipun, mereka juga akan mempertahankan kekuasaan yang dimiliki mereka dengan semua cara.
Hiduplah dalam realiti. Kita telah memilih untuk berkumpul dan menyuarakan kehendak kita, yang bermaksud memprotes kerajaan, menentang kerajaan secara halus.
Tidak perlu teori atau spekulasi yang bukan-bukan. Ia hanya memeningkan dan menambah fitnah. Apa perlunya pelbagai andaian dan agakan jika ia akhirnya tidak dapat disahihkan kebenarannya. Tidak perlu andaian polis menyamar menjadi peserta. Jika benar pun, itu memang normal. Sesiapapun akan berusaha mempertahankan kedudukannya, sama ada dia seorang yang baik atau jahat.
Tidak perlu cadangan-cadangan bagaimana sepatutnya pihak penguasa melayani penunjuk-penunjuk perasaan secara aman ini. Itu tidak logik. Jika mereka mendengar nasihat kita, tentulah tidak timbul penentangan kita. Kita melawan orang jahat secara fizikal, tetapi kita meminta orang jahat tersebut melayani tentangan kita dengan baik. Lucu, bukan?
Kita membawa anak-anak kecil bukan ke funfair, tetapi ke perhimpunan tunjuk perasaan menentang kerajaan zalim. Mestilah tidak ada belon atau buaian roller coaster, sebaliknya semburan air kimia. Kitalah yang bodoh dan kejam ke atas anak-anak kecil itu.
Tamsilkan kita membawa sebuah kereta melalui jalan sehala. Tiba-tiba sebuah lori pasir tersasar ke arah jalan yang menjadi hak laluan kita, apakah pilihan kita? Benar, lori pasir itu ternyata salah. Tetapi mengapa secara automatik, kita akan mengelak ke tepi untuk mengelak perlanggaran?
Kini kita telah memilih perlanggaran. Tidak relevan lagi kita mempersoalkan kezaliman-kezaliman yang dilakukan kerajaan untuk menyekat perlanggaran kita itu.
Penentangan-penentangan ini tidak lebih seperti kayu-kayu yang akan memarakkan lagi api kezaliman pemerintah.
Seperti yang selalu saya katakan dan akan saya ulangi lagi di sini sehingga saya sendiri pun sudah jadi bosan: kita ingin membetulkan penguasa yang zalim dengan cara melawan, dan dalam penentangan itu kita mempersoalkan tindak-tanduk zalim mereka menghadapi kita, wajarkah?
Kita telah memilih pedang untuk melawan kezaliman pemerintah, maka urusan kita telah diserahkan kepada pedang.
Fikirlah perkataan-perkataan di bawah ini.
Dari ‘Amr bin Yazid, dia berkata: “Ketika al-Hassan didatangi oleh sekelompok orang pada masa pemerintahan Yazid bin al-Muhallab, aku mendengar dia memerintahkan mereka tetap berada di dalam rumah masing-masing, dan mengunci semua pintu. Setelah itu dia berkata, ‘demi Allah swt seandainya manusia diberi cubaan dari penguasa, lalu mereka bersabar, nescaya dalam waktu singkat Allah swt akan mengangkat cubaan tersebut. Namun kerana berlindung kepada pedang, maka mereka pun diserahkan kepadanya. Demi Allah, mereka tak sedikitpun menghasilkan hari yang lebih baik’. Kemudian dia membaca ayat:
            “...dan telah sempurnalah perkataan rabbmu yang baik (sebagai janji) untuk Bani Israel disebabkan kesabaran mereka. Dan kami hancurkan apa yang telah dibuat Firaun dan kaumnya dan apa yang telah dibangun mereka.” (Al-A’raaf:137)

*Catatan yang tak diedit. Berterabur seperti sampah-sampah Perhimpunan Bersih.


Friday, 27 April 2012

LETAKLAH SESUATU ITU DI TEMPATNYA


“KEADILAN itu,” seperti kata Syaidina Ali ra, “adalah meletakkan sesuatu di tempat yang sepatutnya.”
            Bagaimanakah?
            Di merata-rata sudut dunia hari ini manusia mendakwa mereka dizalimi, diperlakukan tidak adil oleh pemerintah sehingga menimbulkan fitnah dan huru-hara dalam masyarakat. Mereka bangun melawan, memberontak ke atas pemerintah dengan niat menjatuhkannya setelah kaedah demokrasi gagal. Jika dahulu manusia tidak berani bersuara menentang, sebaliknya kini dengan bantuan internet, mereka lantang berteriak hingga melimpah ke jalan-jalan raya. Internet telah meruntuhkan halangan dan dinding-dinding kekuasaan pemerintah. Satu demi satu pemerintah tumbang, dan ramai dan banyak yang menjadi korbannya.
            Apakah keadilan telah kembali kepada rakyat sesudah penguasa zalim itu ditumbangkan? Tidak. Lihatlah bagaimana satu demi satu negara yang bergolak telah jatuh kepada zionis dan sekutunya melalui pemerintah boneka dalam kalangan masyarakat itu sendiri. Adilkah ini?
Di manakah sepatutnya kita meletakkan diri dalam konflik yang sangat kompleks ini?
Marilah kita berfikir dan mencari kedudukan yang kukuh untuk melihat krisis ini. Letaklah sesuatu itu di tempatnya, tempat yang sepatutnya.
Diriwayatkan oleh Muslim: “Akan ada selepasku pemimpin-pemimpin yang tidak mengikut petunjukku dan tidak menjalankan sunnahku. Di tengah-tengah mereka akan berdiri beberapa orang lelaki yang hati mereka seperti hati syaitan yang berada pada tubuh manusia. Hudzaifah bertanya, wahai rasulullah, apa yang harus aku perbuat jika menjumpai hal itu. Baginda menjawab, tetap patuh dan taat kepada pemimpin sekalipun punggungmu dipukul dan hartamu dirampas, kamu harus tetap patuh, dan taatlah.”
Seperti yang telah ditunjukkan nabi Muhammad saw bahawa akan datang penguasa-penguasa zalim pada zaman-zaman selepas baginda, telah zahirlah hakikat ini. Pesanan baginda agar manusia tetap mentaati penguasa yang zalim sekalipun, tidak diendahkan. Apakah hikmah di sebalik ketaatan ini? Ramai yang mengemukakan hadith-hadith tentang ketaatan kepada penguasa, tetapi apakah hikmah atau rahsia di sebaliknya untuk difahami orang-orang awam?
Sesiapapun tidak mahu dizalimi, tetapi apabila pemerintah zalim menghadapi kita dengan lebih zalim selepas kita menentangnya, kita mempersoalkannya. Soalannya, adakah ini adil atau berfaedah? Jika kita memarahi orang gila, kemudian apabila orang gila itu memukul kita, maka kita melaungkan kepada dunia bahawa orang gila telah menzalimi kita, adakah kelakuan kita ini adil dan bijaksana? Penguasa zalim akan bertindakbalas sebagai orang zalim; begitu juga orang gila tidak akan bertingkahlaku waras. Tidak ada apa yang dapat diubah dalam situasi ini, kecualilah jika kita menasihati; bukan menentang.
Mereka katakan mereka sudah menasihati penguasa, tetapi tidak dipedulikan; dan apakah dengan menentang melalui ucapan dan tunjuk perasaan itu, penguasa akan mendengar dan keadaan menjadi lebih baik?
Adalah tidak waras jika kita menyenaraikan segala kemungkaran yang dilakukan oleh penguasa zalim. Itu adalah seperti memperincikan sifat-sifat orang gila seperti, misalnya berambut panjang, tidak mandi, tidur merata-rata, busuk, berkuku panjang, kuat menghisap rokok dan terdapat banyak lagi sifat orang gila yang boleh diperincikan sehingga boleh menjadi berjilid-jilid ensiklopedia. Tetapi apakah gunanya? Ia tidak akan mengubah apa-apa. Apa yang boleh diubah adalah sikap kita dalam menghadapi musibah ini.
Seseorang yang mengajak kepada mentaati pemerintah akan ditunjukkan dengan sejumlah fakta dan bukti-bukti kemungkaran pemerintah seolah-olah orang itu adalah penguasa. Menahan diri dan bersabar ke atas pemerintah zalim, bukan bermaksud menyokong kezaliman. Jika benarlah penguasa itu zalim, tentulah mereka bertindak sebagai orang yang zalim, tetapi mengapakah kita mempersoalkannya? Adakah kita boleh mengubahnya? Adilkah begitu? Duduklah di tempat yang sepatutnya. Asingkanlah, jangan campurkan.
Satu soalan, “Kamu menentang penguasa zalim, maka apakah kamu mengharapkan kerajaan yang zalim akan menuruti kemahuanmu?” Jika ia terjadi semudah itu, tidak akan timbul persoalan-persoalan lain. Kita melawan orang gila, dan kita mengharapkan orang gila itu bertingkahlaku waras, wajarkah?
Kita bukan mahu berdebat dan merumuskan apa yang penguasa harus lakukan kepada rakyatnya. Itu sudah jelas termaktub dalam Quran dan hadith-hadith. Tetapi bagaimana kita harus mengubah keadaan ini?
Seperti dalam contoh klasik khalifah Umar al-Khattab meminta diluruskan pemerintahannya dengan pedang, letaklah akal kita di tempat yang sepatutnya. Umar al-Khattab menyatakan demikian kerana beliau adalah seorang penguasa yang lurus dan adil. Ini tidak boleh dijadikan hujah untuk kita mengangkat senjata melawan pemerintah. Ia perkara berbeza. Renungkanlah analogi ini: bersedekah itu perbuatan mulia, tetapi meminta sedekah itu tidaklah lebih mulia dari pencari kayu api.
Kita bukan berhadapan dengan Umar al-Khattab, yang jika beliau silap dan kita meluruskan kesilapan itu dengan pedang, beliau akan meredhai kita dan meluruskan apa yang bengkok itu. Kita berhadapan dengan penguasa zalim yang jika kita membaling dengan batu, maka mereka akan melibas kita dengan pedang.
Kita bukanlah redha terhadap kemungkaran mereka, tetapi kita tidak keluar melawan mereka untuk menahan bencana dan kezaliman yang lebih memudaratkan. Kita bersabar selagi kita masih bebas mengamalkan agama dan penguasa itu pula masih bersolat (masih menzahirkan ke-Islaman mereka).
Jika kita berada di tepi lopak air, janganlah marah jika terpercik air. Beralihlah ke tempat lain.
Dan tanyalah diri, adakah pemerintah yang kita tentang itu benar-benar zalim, atau mereka menjadi kejam atau bertambah kejam kerana penentangan kita? Renungkanlah.
Tulisan ini bukanlah penyelesaian kepada apa yang kita hadapi, tetapi mahu mengajak kita semua merenung dan mempersoalkan tindakan-tindakan kita dalam menghadapi penguasa yang kita dakwa kononnya zalim itu,  sama ada penentangan kita itu lebih memburukkan keadaan atau memperbaikinya.
Ada sesetengah perkara sukar untuk dijelaskan dengan perkataan, tetapi hanya mampu difahami dengan akal yang mahu berfikir. Semoga kita memahami dan tidak termasuk dalam kalangan orang-orang yang tertimpa fitnah-fitnah akhir zaman.


Friday, 20 April 2012

REFORMASI KUTU

“REVOLUSI, Revolusi, Revolusi.”
Suara yang riuh-redam itu tiba-tiba sahaja. Ia bising-kalut-kecoh-bosan-nanar. Macam bunyi para setan bergaduh! Alangkah besarnya bunyi kata-kata itu! Dunia pun boleh bergoncang mendengar talunnya! Oh, bombastik lagi aku ini berfikir. Aku merepek-repek! Apakah aku sekarang berada pada zaman gejolak Revolusi Perancis, tahun 1789? Apakah ini satu lagi khayalan gilaku?
            Aku terjaga! Aku tidak melamun? Aku masih di sini. Pandangan mataku berbinar-binar. Oh Tuhan... aku berada di sini, pada tahun-tahun terakhir abad ke-20! Dan kawanku, pemikir sasau yang selalu merungut kelaparan itu, masih wujud di sisiku. Dia tertidur pulas beralaskan hamparan-hamparan surat akhbar berbahasa Cina edisi entah bila.
            Dia tidur berdengkur-dengkur. Bunyinya macam lembu melenguh. Aku mengejutkannya. Dia menggeliat malas, lalu membalikkan lambung tubuhnya. Dia menyambung semula tidurnya. Dia tidak mendengar apa-apa yang sedang membising itu. Aku mengejutkannya lagi. Dia membuka kelopak matanya, perlahan-lahan. Sekarang dia memandang ke arahku dengan perasaan terganggu dan mual. Riak wajahnya tampak masih kebingungan, tidak tahu apa-apa, terpinga-pinga, macamlah budak bodoh. Dia kelihatan sangat bodoh... macamlah seekor lembu tua yang sudah kekenyangan, tetapi masih juga mahu meragut jerami kering.
            Akan tetapi, dia mulai bersuara, mengeluh kelaparan, “kebulurnya aku! Ada apa-apa makanankah untuk aku?”
            “Makan, makan, makan. Itu saja kau mahu dan tahu. Hei, kau sudah tulikah? Apa yang sudah terjadi sekarang? Bisingnya, macamlah satu dunia ini dilanggar kawanan burung garuda.” Dia masih bingung! Dia menggenyeh-genyeh kelopak matanya dengan belakang telapak tangannya. Kemudian dia menggulung sehelai daun rokok, mengisi tembakau jenis hem, menyalakan api, lalu menghisapnya penuh nikmat.
“Apa? Apa sudah jadi? Pagi-pagi buta begini kau sudah mulai memenuhi lubang telingaku dengan bebelan berbisamu, merosakkan semangat dan jiwaku dengan kata-kata yang negatif. Macam manalah kita semua hendak maju ke hadapan. Tunggulah malam nanti, kawan! Aku tidak mahu peduli apa yang akan terjadi kepada dunia yang sakit otak ini. Aku mahu tidurlah, bodoh, sedari semalam aku berjaga macam jerangkung.”
“Kau dengarkah apa di sana? Apa yang sedang mereka rayakan itu?”
 Kawanku mulai terkesima dan mulai sedar di mana dirinya berada sekarang... di bawah jambatan yang melintasi sebatang sungai, sungai yang mengalir malas membawa isi muatan yang kotor. Sungai sampah, panggil kawanku.
Kini kami bangun. Kami berjalan terhegeh-hegeh keluar dari bawah kolong jambatan di tepi sungai itu. Oh, aku ternampak pusuan manusia yang berhimpun di jalanan sana, di seberang jambatan, di dataran bebas itu, semacam ulat-ulat di dalam mangkuk najis tandas awam.
Oh Tuhan... apa sudah jadi! Apa semua ini? Suatu keajaiban siang buta begini! Puluhan ribu manusia sedang berarak di jalanan. Hah, apa yang mereka semua mahu? Mereka mahu apa, hah? Aku bingung. Kawanku nanar.
Manusia yang membentuk lautan besar itu berteriak-teriak, revolusi, revolusi, revolusi, di atas jalanraya. Mereka membawa sepanduk dan poster-poster protes yang tertulis kata-kata yang bombastik. Mereka melaung-laung!
Kami berdua segera bergegas menuju ke sana. Ini bakal suatu sejarah besar! Tentu ramai manusia yang penyibuk mahu dirinya juga tercatat dalam sejarah sebegini, fikirku.
Oh Tuhan... seumur hidup aku, aku tidak pernah menyaksikan perarakan yang sebegini besar dan kecoh! Aku ingin bertanya kepada kawanku, apakah kami ini sedang melalui suatu babak mimpi, atau kami dilamun khayali, atau juga sesat di dalam rimba marijuana yang saujana seperti malam tadi.
Itu orang atau rimbunan pohon-pohon renek marijuana atau daun-daun qat? Sebaliknya kawanku pula yang menyoalku perkara yang sama. Lihatlah! Di atas podium pentas sana, seorang lelaki yang bertampang tokoh besar sedang menyampaikan pidatonya. Aku pernah nampak tokoh itu di mana-mana. Oh, barangkali dialah tokoh yang melancarkan revolusi satu negara, satu nusantara itu! Satu siri revolusi untuk membersihkan negara daripada penjahat-penjahat besar yang mengamalkan “korupsi-nepotisme-kronism” dan entah apa-apa lagi. Sekarang beliau sedang berpidato dengan penuh bersemangat nun di atas sana.
Kata-katanya  yang penuh retorik memukau emosi khalayak. Ucapannya diselingi laungan revolusi yang bergemuruh.
“Kita sekalian harus berjuang, tumbangkan kerajaan diktator yang maha zalim itu.” Mereka kini mulai berarak-arak di jalanan. Bilangan manusia kian bertambah ramai. Ini semacam satu perayaan dalam hikayat-hikayat Melayu lama! Kami pun turut menyertainya.
Aku lihat ramai juga kawan-kawan kutuku berada di sini. Oh, adakah mereka sudah berhenti kerja di ladang anggur itu? Adakah mereka kini menjadi tokoh pejuang revolusi yang aktif, bekerja keras dan praktikal. Pembangun dan pengimpi negara utopia atau masyarakat madani sepenuhnya?
Aku mulai berasa ingin ketawa, dan mual sendiri... apalah yang nak jadi dengan dunia ‘ni! Kawanku mulai mengomel, “apa ini semua? Aku ini terlalu kebuluran! Kau tak laparkah? Dari semalam lagi kita tidak makan, bukan? Kalaulah... aku harap sesuatu akan terjadi. Eh, kau lihatlah, mereka semua ini akan ke mana. Ayuh, kita ikut mereka, laungkan sama perkataan keramat itu, revolusi, tak peduli apa maksudnya! Argh, sudah lama aku tidak berteriak begini!”
Dan kawanku yang bingung itu mulai membuat bising, menjerit-jerit, melaung-laung, “revolusi, revolusi, revolusi!”, macam orang gila. Sungguh dia macam orang sasau. Sekarang kami ditolak arus lautan manusia yang deras. Aku lihat kawanku asyik melirik penuh bernafsu ke arah kedai-kedai makanan segera di pinggiran jalan. Kedai-kedai itu sebahagiannya sedang ditutup dengan tergesa-gesa. Aku tahu apa yang bermain dalam fikiran para pemilik kedai itu. Aku faham apa yang sedang difikirkan kawanku itu.
Aku tidak berminat kepada semua itu. Aku juga lapar seperti dirinya. Tetapi, aku telah terlihat tubuh seorang gadis genit seperti makanan. Tubuhnya menggiurkan nafsuku. Ia persis ketulan-ketulan ayam goreng KFC di mataku. Ia membangkitkan rangsangan-rangsangan dalam diriku. Aku menarik tangan kawanku, dan berkata, “jika kita berpecah, jumpa aku di tempat biasa.”
Kini kawanku mulai menyingkir ke tepi jalan, dan aku berkata kepadanya bahawa aku sudah tidak larat lagi mengikuti perarakan gila, yang entah akan sampai ke mana ini, lebih baik kita sekadar menontonnya dari jauh.
Kawanku mendengar nasihatku kali ini. “Politik, oh politik, aku tak faham. Apakah yang mereka mahukan? Mereka semua kini macam orang yang kesasauan, terlebih candu, overdose.”
“Ya, ya, apa yang mereka boleh buat dengan berarak begini! Mereka hanya menyalak bukit.”
“Ini bakal menjahanamkan kita seluruhnya. Ini akan membentuk suasana huru-hara, anarki. Anarki hanya memulangkan keuntungan lumayan kepada para gelandangan. Nanti kita akan lihat semuanya. Oh, pedulikanlah apa mahu jadi!”
Kami menyisih ke pinggir jalan. Nafasku mengah dan badanku berpeluh lencun. “Mereka semua fahamkah apa yang mereka laungkan itu? Apakah sekarang ini kita hidup di zaman Karl Marx di Jerman? Ini Tanah Melayu ke? Adakah kita hidup di zaman menuntut keadilan ke atas para penindas yang membunuh rakyat?”
“Aku fikir, sebilangan besar mereka hanya manusia-manusia yang sakit mental. Mereka yang tertekan oleh konflik-konflik seharian di tempat kerja, baru bergaduh dengan isteri, risaukan hutang bertimbun-timbun, frust bercinta atau didustai kekasih yang mata duitan. Mungkin juga mereka baru saja kalah judi. Atau macam-macam lagi sebab yang psikik! Lihatlah riak wajah mereka! Dalam dunia yang penuh konflik jiwa ini, manusia memerlukan suatu peristiwa yang boleh dimasukinya secara langsung, untuk mengecapi katarsis. Inilah pil ubat untuk mereka menghapuskan segala tension mereka. Mereka sendiri tidak faham apa itu revolusi, aku fikir. Macam kaulah, kau sendiri suka melihat suatu kejadian accident, tapi kau tidak mahu pedulikan kesakitan yang dialami mereka. Begitulah manusia, kaki penyibuk, jahil, munafik, hipokrit dan kemabukan rasa. Dan para penulis politik prorevolusi itu akan menulis bahawa gerakan ini disokong oleh seluruh rakyat jelata. Hah, hah, hah...ya, benar, tetapi disokong manusia yang sakit mental kerana tekanan zaman yang makin kompleks.”
“Ya, kau betul!”
“Kau ingat lagi antara saripati pemikiran Sigmund Freud, si Yahudi itu... menjerit memang seronok, dan melegakan urat-saraf yang tegang. Baguslah juga sekali-sekala ada peristiwa begini. Aku harap masyarakat kota yang sakit tenat ini akan beroleh ubat segera dan tidak akan sakit jiwa seketika. Tak payah berjumpa pakar jiwa atau mengambil candu lagi. Doktor jiwa akan pupus akhirnya nanti.”
Kawanku ini seorang Nostradamus yang baik juga...  perarakan ini semakin menjadi kalut dan bertambah tidak terkawal. Mereka kini berhadapan dengan pasukan polis pengaman rusuhan...mulailah batu, botol dan objek-objek keras berterbangan...
Aku bertanya kawanku, “siapa yang memulakan pertempuran ini?”
“Aku tak mahu memfitnah sesiapa... cuba kita berhenti jadi hakim, siapa benar atau siapa salah. Cuba kita fikir sendiri, apabila manusia berkumpul terlalu ramai, apakah yang akan terjadi. Bukankah ia akan memudaratkan keadaan, tak kira mereka benar atau salah? Dan, jika aku di pihak penzalim yang dilawan, kau tahu apakah yang akan aku lakukan? Aku akan bantai secukup-cukupnya, kedua-dua pihak rasional kan? Kerana kedua-duanya fikir mereka betul lagi benar.”
Kini di hadapan kami terjadilah pertempuran... ramai perusuh ini lari bertempiaran... sebahagiannya telah merosakkan premis-premis perniagaan, dan membakar tong-tong sampah, menghuru-harakan lalulintas... suasana tidak terkawal lagi... semburan air pemedih mata terburai...
Keadaan kacau-bilau. Dalam suasana anarki itu, aku berbuat sesuka hatiku... aku teraba buah dada seorang gadis, kemudian merabanya...  memeluk tubuh mereka... mereka menjerit, dan aku tidak mahu peduli apa-apa... sehinggalah suatu objek yang keras mengenai kepalaku... terasa berbinar-binar seluruh pandanganku... terasa bintang-gemintang sedang berlaga di langit...
Ketika itulah aku sedar bahawa aku sudah terpisah dengan kawanku. Dia berambus entah ke mana.
Seorang polis antirusuhan melihatku.
Aku gementar... aku menyelusupkan diri... terjumpa sebatang lorong kecil... memasuki sebuah bangunan tinggalan yang gelap dan berbau tahi lipas... menyorok di situ untuk beberapa ketika... seorang gadis yang kelihatan sesat, panik dan kecemasan berlegar-legar di situ... aku menyambar pergelangan tangannya, menekup mulutnya, dan mendorong tubuhnya masuk ke dalam bangunan... kejadian ini berlaku secara mendadak dan spontan. Ia di luar kawalan fikiran warasku.
Inilah habuan revolusi untuk tubuhnya yang cantik dan menggiurkan itu, yang telah bertukar menjadi ayam goreng apabila dilihat oleh mataku!
Dia kini tergeletak macam bangkai haiwan buas di atas simen yang berhawa dingin. Separuh pengsan aku merevolusikan tubuhnya. Dia memandangku, memeluk tubuhku, ketakutan, trauma.
Di atas tar lorong kecil sebuah bangunan yang tersembunyi, aku ternampak seorang wanita muda sedang serakah diperkosa... aku hanya ketawa besar, terpingkel-pingkel, macamlah aku dirasuk hantu jembalang. Si perogol itu betul-betul gasar. Tidak romantik langsung, bebelku, lalu aku ketawa lagi! Pandangan mata perogol itu, yang terus menghala ke arahku, menunjukkan dirinya sedang menikmati keamatan kesedapan kelazatan yang sungguh enak, lalu fana... sehingga aku fikir dia rela ditembak mampus dalam keadaan begitu!
Bola matanya terpersil memandangku kosong, sehingga aku berhenti ketawa dan berasa takut pula! Seolah-olah aku ini tidak wujud di hadapannya.
Di tempat biasa, aku lihat kawanku itu sedang rakus melahap seketul peha ayam goreng. Dia memandang ke arahku, tersenyum sinis, dan bertanya mengapa pula dahiku bengkak. Ini membuat aku sakit hati, sangat sakit hati. Kemudian dia menogok air mineral di dalam botol dengan gelojohnya.
“Celaka,” aku menyumpah, “mereka fikir kepala aku ini dibuat dari besi kersani barangkali.”
Kawanku tersengih sumbing, “inilah hasil revolusi, inilah revolusi sejati yang aku mahu perjuangkan untuk para kutu seperti kita, tapi ayam ini sedap juga. Oh, kalaulah setiap hari ada perarakan gila begini, tentu kita tidak payah bekerja. Berilah tepukan gemuruh kepada para politikus yang bergasak itu!”
Kami pun ketawa terbelahak!
Belum habis ketawa, seorang wartawan media asing tercegat di hadapan kami.  Wartawan itu memfokuskan kamera ke arah kami, sambil menghalakan muncung mikrofon. Kawanku yang sedang kekenyangan itu selamba menjawab soalan-soalannya. Aku terlongo mendengarnya. Entah bila dia belajar bahasa penjajah itu.
“Revolusi ini perlu diteruskan, tuan (dia sendawa, eerk). Sebarkan berita ini ke seluruh dunia. Kerajaan yang teramat zalim ini harus diganti dengan kerajaan yang baru. Mahu tidak mahu hanya dengan cara revolusi jalanan yang menyeluruh. Hancurkan negara ini, bina negara baru! Revolusi ini perjuangan rakyat jelata, satu suara rakyat yang tertindas untuk membina suatu masyarakat yang utopia. Atau syurga di dunia realiti. Revolusi ini wajib diadakan setiap hari.”
Dan, entah apa-apa lagi kawanku itu membebel-bebel, membuat diriku terlalu mual dan ingin muntah.
Oh, inilah sudut pandangan sejarah yang akan dilupai dan tidak difikir atau dikaji kesahihannya oleh para sejarawan beribu-ribu tahun akan datang, jika dunia ini masih berputar.
Kalian semua jangan lupa, aku masih ada, persis Plato kepada Socrates, yang akan mencatat idea-idea kawanku yang tidak diiktiraf oleh masyarakat, malah direject dari laman buku sejarah itu.

Ditulis semula daripada cerpen asal saya dalam buku antologi cerpen bersama Faisal Tehrani, bertajuk Cerpen-2 Underground, 2000.

Tuesday, 17 April 2012

SASTERAWAN BUKAN PENUNJUK PERASAAN


“MAKA keduanya berjalan; hingga tatkala keduanya sampai kepada penduduk suatu negeri, mereka minta dijamu kepada penduduk negeri itu tetapi penduduk negeri itu tidak mahu menjamu mereka, kemudian keduanya mendapatkan dalam negeri itu dinding rumah yang hampir roboh, maka Khidir menegakkan dinding itu. Musa berkata: “Jikalau kamu mahu, nescaya kamu mengambil upah untuk itu”. – al-Kahfi: 77
Apabila ditanya kawan-kawan penulis, berkenaan pegangan politik saya, mengapa saya kelihatan berlainan nada dalam menghadapi establishment berikutan tulisan-tulisan saya, sedangkan suatu masa dahulu saya seorang yang sebaliknya, setidak-tidaknya dulu saya agak sinis kepada establishment, saya sebenarnya terfikir kisah Nabi Musa as dan hamba Allah bernama Khidir. Sama ada Khidir itu nabi Allah atau manusia biasa yang bijaksana, itu bukanlah yang saya mahu tegakkan.
            Seseorang penulis biasanya suka sinonim dengan imej pejuang rakyat yang romantis seperti Che Guevara misalnya, maka menentang establishment seperti kerajaan menjadi medium kepada mereka menampilkan imej idaman itu. Saya percaya ramai penulis menentang pemerintah di mana mereka tinggal, dan ramai dikenali kerana hal itu. Biarlah saya tidak popular kerana itu, biarlah saya menyeleweng dari masa-masa lalu saya sebagai penulis yang rebel.
            Saya bawakan kisah nan indah nabi Musa as dan Khidir dalam surah al-Kahfi ayat 60-82 di sini. Ini bukanlah tafsir kepada maksud tersirat kisah tersebut, tetapi kisah ini hanya sebagai tamsil. Kisah ini diharap boleh menyampaikan maksud pandangan saya sebagai penulis dalam menghadapi kekacauan dunia politik hari ini. Saya bukanlah ulama yang layak menjelaskan maksud sebenar kisah ini.
            Dikisahkan nabi Musa as telah berguru dengan Khidir. Semasa berguru ini, ada tiga perbuatan Khidir yang dipersoalkan nabi Musa as. Pertama, Khidir merosakkan perahu. Kedua, Khidir membunuh seorang kanak-kanak.
Apa yang merangsang imaginasi saya adalah kisah ketiga, iaitu episod di suatu negeri yang penduduk-penduduknya zalim. Sebagai tetamu, mereka tidak diberi makanan. Tetapi pada malamnya Khidir telah meneguhkan dinding yang hampir runtuh di negeri tersebut, malahan tanpa meminta upah. Tindakan Khidir ini telah dikritik oleh Musa as kerana menolong negeri yang zalim.
            Apakah hujah Khidir? Kita semua telah maklum kemudiannya, tujuan Khidir ”mempertahankan” dinding yang hampir roboh tersebut adalah demi melindungi harta milik dua orang anak yatim peninggalan bapa mereka yang soleh, yang tersembunyi di sebalik dinding tersebut. Kepada masyarakat awam, perbuatan Khidir itu pastilah tidak wajar. Tetapi Khidir dikurniakan mata hati dan akal yang tajam.
Saya fikir kita sebagai penulis juga harus berakal bulus dan jauh pandangan, dan tidak hanya melihat dari pandangan mata kasar sesuatu permasalahan.
Saya meletakkan makna ikon dinding dalam kisah ini kepada pemerintah zalim yang mengawal penduduknya (penduduk-penduduk yang zalim pastilah dipimpin oleh orang yang juga zalim, kerana akhlak pemerintah adalah bayangan akhlak rakyat). Saya teringat kata-kata seorang ahli hikmah, “di bawah seribu tahun pemerintahan yang zalim adalah lebih baik dari sehari anarki”. Ini ada benarnya secara praktik, jika kita melihat apa yang telah berlaku di negara-negara yang bergolak seluruh dunia. Pemerintah yang menguatkuasakan undang-undang adalah benteng/dinding yang kukuh kepada rakyat. Sama ada pemerintah tersebut zalim atau tidak, undang-undang adalah benteng yang mengikat masyarakat dari terpecah-belah menjadi anarki. Jika undang-undang dilanggar, hancurlah masyarakat. Semua orang akan menjadi musuh kepada yang lain. Maksudnya jika pemerintah dijatuhkan, ia akan menghasilkan keadaan  tidak stabil dan mendedahkan negara kepada musuh dan bahaya yang pelbagai, lebih-lebih lagi jika pemerintah itu memang sedia ada zalim.
            Kita ketahui, sezalim-zalim pemerintah, ia tetap menahan daripada anarki, yang mudaratnya lebih besar kepada rakyat terbanyak dan generasi akan datang. Jika sesebuah pemerintahan itu tumbang, akan berlaku huru-hara seperti terjadi di Timur Tengah sekarang. Keadaan ini hanya memberi keuntungan kepada musuh-musuh seperti Yahudi dan sekutunya. Situasi ini sedang dan telah terjadi kepada negara-negara seperti Mesir, Libya, Syria, Yaman atau Tunisia. Berapa banyak emas hitam telah disedut keluar dari negara-negara tersebut oleh pakatan Kuffar disebabkan fitnah politik? Bahkan, di sebalik pergolakan dunia hari ini, tersembunyi tangan-tangan mereka.
Sebagaimana dinding dalam negeri yang zalim itu “menahan” harta pusaka milik anak yatim, begitu jugalah sesebuah kerajaan menahan negara dari fitnah huru-hara. Malah, keamanan adalah harta awam yang wajib dipertahankan, untuk diwarisi generasi akan datang. Fikirkan juga simbol sepasang anak yatim dalam kisah ini.
Kita bukanlah ingin hidup terhina dalam keadaan dizalimi, tetapi untuk membaiki keadaan yang rosak bukanlah dengan melawan dan memberontak yang dimulai dengan seruan-seruan menentang establishment. Ini hanya akan mengulangi pepatah Melayu lama, marahkan nyamuk, kelambu dibakar.
            Kita pasti engkarkan kezaliman, tetapi keadilan itu pula, kata Syaidina Ali ra, adalah meletakkan sesuatu di tempat yang sepatutnya. Kita sensitif pada kezaliman. Tetapi kezaliman itu tidak boleh membutakan mata hati kita dari melihat natijah di sebalik runtuhnya apa yang kita lawan itu.
            Di alam nyata, bagi saya, sasterawan tidak seharusnya buta hati. Mereka tidak seharusnya beradu tenaga dengan fizikalnya, tetapi dengan akalnya. Bukan terikut-ikut dengan kehendak masyarakat yang akan menjulang mereka sebagai pejuang. Apabila melihat kemungkaran, kita terus menentangnya tanpa melihat di sebaliknya, iaitu punca-punca kepada kemungkaran itu, bagaimana untuk membaikinya dan sebagainya. Seperti si bodoh yang dizalimi, tetapi automatik melawan tanpa memikirkan kekuatan lawan dan pelbagai kemungkinan, sehingga lebih dizalimi lagi.
            Seniman bukanlah penunjuk perasaan. Seniman seharusnya seorang pemikir. Seniman itu halus dan perasa, tetapi masalah tidak boleh diselesaikan oleh perasaan. Seniman bukanlah orang awam, yang melihat hanya pada luaran dan tersurat. Sasterawan sepatutnya bijaksana, bukan apabila dizalimi, menjerit dan memberontak seperti rakyat terbanyak yang jahil dan buta.
Dan seperti Khidir, pertolongan itu dilakukan bukan kerana diberi ganjaran atau meminta upah, iaitu dengan tidak bersubahat dan bersekongkol dengan kezaliman.
Fikir-fikirkanlah tentang ikon tersirat, iaitu negeri yang penduduknya zalim, dinding yang hampir roboh, upah, anak-anak yatim, dan harta pusaka daripada ayah yang soleh untuk memahami pegangan saya dalam hal ini.
Adapun dinding rumah itu adalah kepunyaan dua orang anak yatim di kota itu, dan di bawahnya ada harta benda simpanan bagi mereka berdua, sedang ayahnya adalah seorang yang soleh, maka Tuhanmu menghendaki agar supaya mereka sampai kepada kedewasaannya dan mengeluarkan simpanannya itu, sebagai rahmat dari Tuhanmu; dan bukanlah aku melakukannya itu menurut kemahuanku sendiri. Demikian itu adalah tujuan perbuatan-perbuatan yang kamu tidak dapat sabar terhadapnya.” – al-Kahfi: 82

Wednesday, 11 April 2012

CAHAYA


DI sebuah simpang jalan, kami berdua sedang melepak. Kami di atas sebuah tembok konkrit, dikelilingi bangunan-bangunan bergaya mewah yang angkuh dan bodoh seperti seekor lembu kurus kekenyangan. Kami duduk membelakangi sebuah kedai jam yang bankrap. Di sebelah kami sebuah tong sampah yang sarat memuntahkan sebahagian isinya.
            Kawanku itu mulai berdailektika tentang politik, sosial, ekonomi, falsafah, oh macam-macam lagi. Seperti yang kukatakan, aku ini persis Plato dalam hidup Socrates, kepadanya.
Kini aku dapati fikirannya sesat dalam rayauan ideologinya itu. Kami membatukan diri. Kami separuh khayali, merenung jauh ke sana. Sesungguhnya aku sendiri sedang pening  penangan marijuana.
            Nun di sana..., dalam kepulan asap marijuana, aku nampak sebuah pesta-pora sedang berlangsung. Di sana... di dalam sebuah panggung moden ala zaman Yunani kuno.
            Oh, itu panggung sandiwara atau hotel berjuta bintang?
            “Adakah aku bermimpi? Karya agung Homerkah sedang dipersembahkan itu?”
            “Tidak, itu kelihatan seperti khayalan, tapi ia realiti, tapi macam mimpi. Ya, persis hikayat purbakala negara asyik-masyhuk saja.”
            Aku berseru, “oh Tuhan, aku tak bermimpi rupanya? Kalau begitu, mengapa kita tidak pergi saja ke sana? Makan sekenyang-kenyangnya.”
            “Pergilah engkau menjadi ulat-ulat di dalam mangkuk najis...”
            Lampu-lampu berkerdipan, bersilauan dan cantik cahayanya. Ia terpasang di merata-rata sudut kotaraya ini. Ia menyilaukan pandangan. Kata kawanku, negara ini terlalu makmur dan kami adalah sisa-sisa buangan kemakmuran tersebut. Jeda di situ saja bicaranya. Suasana malam ini bingit dan riuh-redam jadinya. Tatkala ini bunyi gonggongan anjing-anjing kurap menyelongkar sampah-sarap tenggelam timbul.
            Semua ini tidak masuk dalam fikiran kawanku. Dia asyik mengagumi kerdipan cahaya lampu-lampu pada bangunan, jalan dan menara gah sedari tadi. Cahaya itu seolah-olah memukaunya. Sorot matanya memandang tidak berkelip.
            “Cahaya... kau nampakkah cahaya-cahaya itu?”
            “Cahaya? Yalah, cahaya, tapi kenapa? Apa yang tak kena dengan cahaya itu?”
            Dia kembali membisu, lalu berjalan. Aku menyaingi langkahnya yang terhuyung-hayang. Kami berjalan menunduk. Kini kami mengitari kaki-kaki lima bangunan. Berselerakan sampah-sarap sepanjang jalan. Lengang sekali malam ini, tiada orang lain. Mereka, kutu-kutu berahak itu, semuanya berambus ke sana, fikirku. Dari kejauhan kedengaran jerit-pekik manusia yang bercampur bunyi muzik agam di majlis itu.
            Aku kemudian berasa loya terfikir analogi ulat tadi. Aku terbayang mangkuk tandas awam dijelabaki najis!
            Angin malam sangat dingin. Ia terasa menusuk-nusuk hingga ke tulang. Bau busuk air longkang pula berleluasa. Aku memeluk tubuh. Aku menyepak apa-apa saja di hadapan, terikut-ikut perangai kawanku.
            “Jika lampu dinyalakan, nescaya kelkatu-kelkatu itu akan berterbangan muncul menghurungi cahayanya. Mengapakah cahaya memikat kelkatu? Adakah ini boleh dipanggil tarikan graviti?”
            Dia memandangiku. Aku membatukan diri.
            Macam-macam pula repeknya, bisikku, biarkanlah dia masuk alam khayal dan akhirnya sasau sendiri.
            Aku memandang ke arah poster-poster mengundi di mana-mana saja. Ia belum diturunkan. Berapa agaknya harga sekeping poster itu! Aku ingin bertanya pada kawanku, tetapi emosinya tidak stabil. Aku fikir lebih baik aku membisu, meskipun aku fikir semua ini sangat membazir, dan aku sendiri tidak puas hati. Aku teringat pada orang tuaku di sana... dan berasa sedih melihat poster-poster itu. Apakah yang sedang dibuat ibuku di kampung? Adakah mereka sudah tidur?
            Tiba-tiba kawanku mengeluh, “alangkah baiknya jika dihulurkan biaya poster itu kepada para fakir-miskin, seperti dilaung-laungkan di mimbar-mimbar masjid selama ini.”
            Aku berjenaka padanya, “kita sepatutnya berfikir untuk menubuhkan sebuah jemaah kebajikan untuk warga kemacar tidak kira dari parti politik manapun.”
            Dia meludah. Dua tiga kali dia meludah.
            Seluruh pemandangan malam ini macam biasa... kelibat kumpulan anjing kurap kelihatan menyayukan hati, pelacur tua bersuaka di lorong-lorong gelap, penagih marijuana terguling di kaki-kaki lima (aku nampak bayang-bayang mereka pada dinding bangunan seolah-olah mereka sedang berterbangan di angkasaraya), longgokan sampah-sarap, dan tikus-tikus kotor bertubuh tambun, yang keluar-masuk longkang... aku mulai dirasuk perasaan menyampah dan meluat. Pada dinding bangunan, ada tulisan-tulisan grafiti yang unik.
            Kami terus merayau-rayau. Nampaknya kami berkeliling pada satu tempat, akhirnya kami berada di atas tembok batu tadi. Beginilah kehidupan, ujar kawanku, kita kembali di sini juga. Aku duduk melunjurkan kaki.
            Kawanku itu masih menyebut-nyebut tentang cahaya.
            “Kau nampak cahaya-cahaya itu? Ia menerangi seluruh dunia ini. Cuba kau bayangkan... apa akan jadi jika tidak wujud setitik cahaya pun di dunia ini. Apa akan jadi, hah?”
            “Gelaplah, dan kita semua akan berlanggaran sesama sendiri,”
            Anehnya, dia tersenyum, dan berkata, “Ya, hakikatnya begitulah, tapi kita tidak memikirkannya. Dunia ini sebenarnya sudah hampir padam cahayanya. Kita hidup seperti haiwan. Kita berlanggaran sesama sendiri. Kita yang bodoh ini adalah korban perlanggaran itu. Dalam gelap begini, jumlah tuhan adalah seramai bilangan manusia itu sendiri. Macam kitalah, semua orang mendakwa hanya dirinya betul. Tidakkah kau fikir kita semua ini telah disesatkan oleh percaturan para politikus yang berjiwa luhur, tapi jahil lagi opportunis, sebahagiannya pula politikus yang lahap dan munafik. Mereka telah membuka pintu-pintu fitnah dalam masyarakat. Argh,aku sarankan boleh pergi jahanam saja dengan para politikus!”           
            Kawanku itu kembali asyik merenungi cahaya.
            Aku berkhayal-khayal...
            Kemudian dia membebel-bebel semula. Takwilnya, semacam mahu mengajar aku dan seluruh isi dunia ini, “ada golongan yang fikir bahawa kuasa adalah benda ajaib yang boleh membuat apa saja.” Akan tetapi, dia mencemuh puak ini, “mereka semua akan jahanam dan menjahanamkan umat manusia. Mereka bergelumang dengan najis... di sinilah kita perlukan cahaya agar terang seluruh mukabumi ini. Semua parti politik itu akhirnya akan mampus kekenyangan menelan pembohongan masing-masing. Kau tahu?”
            Oh, Tuhan... nampaknya, dalam imaginasinya, dia seperti berfikir dia seorang rausyanfikr agung. Entah idealogi si pemikir sasau mana dikutipnya. Aku tidak faham sangat butir bicaranya yang berterabur, semacam abracadabra.
            “Aku bosan! Apabila kita inginkan kuasa, kita sudah gila! Politik adalah perebutan kuasa, kerana mereka fikir kuasa adalah syarat memulai sesuatu. Mereka semacam golongan yang devian, homoseks, lesbian, menyelewengi tabie. Kuasa adalah akhir perjuangan... ia bersifat automatik. Nyalakan api, nescaya akan wujud cahaya.”
            Akan tetapi, aku masih berfikir kuasa politik adalah prasyarat penting untuk mengubah sistem dunia.
            “Jika kita tak ada kuasa, kita tidak boleh berbuat apa-apa. Kita tidak dapat menyebarkan cahaya. Kita akan dihalang menyebarkan cahaya.”
            Dia membentak padaku, “pergi jahanamlah kuasa. Oh, kamu budak kecil berhingus! Ambillah kayu itu, dan cubalah belasah aku, tapi aku takkan mengubah pendapatku ini walaupun seinci, hanya kerana takutkan pukulanmu. Atau aku menarik balik pendapatku, tapi aku menjadi munafik.”
            “Apa maksudmu?”
            “Hei bodoh, kau tidak nampakkah logik pendapatku? Kekuasaan tidak boleh membuat apa-apa, kecuali ke atas jasad kita. Yang utama, keyakinan hati kita. Jika kau menerima cahaya sebenar-benar cahaya, adakah aku masih perlukan kuasa fizikal untuk memaksamu? Cahaya yang membuat kita tidak mahu menipu diri sendiri. Untuk menzahirkan cahaya, maksudku kebenaran, bukan dengan kuasa. Kuasa hanya akan menjahanamkan kebenaran. Kuasa, dengan cara parti politik, membuat mereka hanya akan mengejar kemenangan, bukan lagi kebenaran... mereka akan menghalalkan segala cara untuk mencapai kekuasaan. Mereka fikir kuasa boleh menegakkan kebenaran. Mereka mahukan cahaya untuk menghidupkan api, tetapi cahaya tidak akan wujud jika tidak dinyalakan api. Argh, meskipun niat mereka luhur! Mereka taksub terhadap seorang dua tokoh mereka yang zahirnya suci.”
            Aku menimbang-nimbang pendapatnya.
            “Ini tamsilannya. Kau penagih marijuana... kemudian suatu kuasa menghalang kamu mencanduinya, bukankah kamu akan memberontak! Sebaliknya jika kamu dihadapkan segunung marijuana, tapi cahaya dalam hatimu yang tidak membuatmu butakan kebenaran, pasti kamu tidak akan mencanduinya. Aku tidak maksudkan marijuana tidak perlu dihapuskan, atau alam ini tidak perlu diubah. Nyalakan api, nescaya dunia ini akan terang-benderang. Itu janji Tuhan. Gigitlah janji-janji-Nya dengan gigi geraham.”
            “Kalau begitu, siapa akan memerintah? Kau mahu dunia ini menjadi alam anarki?”
            “Hei, jangan sempitkan fikiranmu, pemimpin adalah pemimpin, politikus adalah politikus. Kita sudah lama berfikir secara kuno, terikut-ikut dengan demokrasi di Barat. Jika kita berfikir politikus itu mesti menjadi pemimpin, ia akan menjadi begitu. Jangan masuk dalam tong najis, jika kamu mahu mencucinya. Hah, hah, hah, lucu kalimat ini, bukan? Kalimat ini pernah disebut-sebut oleh seorang politikus, tapi dia sendiri sudah lama terperangkap dalam tong najis!”
            Suasana meriah di majlis itu masih berlangsung. Ia semakin rancak. Bunyi-bunyian bergemuruh. Oh, persis cerita dongeng!
            “Cahaya... untuk menerangi hati yang gelap, yang jahil, yang durjana, kita perlukan cahaya, kalau tidak kita semua akan terus berlanggaran. Kita harus mengikuti jejak  tokoh agung itu tatkala beliau menyeru kepada kebenaran di tengah-tengah masyarakat jahiliyah. Apakah tokoh agung itu mengutamakan kekuasaan? Tidakkah kuasa akan datang secara automatik jika agama dihidupkan, seperti wujudnya cahaya jika unggun api dihidupkan? Agama adalah penyatu, bukan pemecah-belah. Beliau menguasai hati masyarakatnya dengan hikmah, bukan dengan kuasa politik. Beliau menghidupkan sumber cahaya, menghidupkan agama dalam hati masyarakat. Kuasa politik adalah kuasa palsu. Mengapakah tokoh itu tidak memohon kepada Tuhannya agar beliau diberi kuasa untuk memerintah masyarakatnya? Kenapa? Kerana masyarakat yang dipaksa menerima sesuatu ajaran semestiya tidak redha, lambat-laun mereka pasti akan bangun memberontak kerana butakan cahaya. Ia terjadi seperti kini. Berjuanglah dengan kaedah yang suci, bukan hanya dengan matlamat yang suci, kemudian serahkanlah kepada Tuhan. Jalankanlah... meskipun hasilnya hanya boleh dinikmati generasi mendatang. Kaedah, juga matlamat, bukan hasil, yang harus mendasari perjuangan. Berapa ramai tokoh agung yang gagal mencapai misinya? Mereka dimusuhi kaumnya sendiri dan gagal. Apa jadi dengan Yahya, Isa, Nuh, Musa? Apakah Tuhan telah menghumbankan mereka ke dalam jurang neraka? Mereka telah melalui jalan yang benar, itu yang penting. Nyalakanlah api, nescaya kelkatu-kelkatu akan datang mengelilingi cahayanya, tidak kira dari busut manapun.”
            Dia terbatuk-batuk, mengeluarkan kahak pekat.
            Dia terus membebel-bebel... macam-macam, “mereka mahukan kekuasaan untuk menegakkan kebenaran, sedangkan kebenaran itu seperti cahaya... jika tidak dihidupkan api, tidak akan wujud cahaya... api itu yang harus dinyalakan terlebih dahulu agar cahayanya dapat menghalau kegelapan...”
            Sambungnya lagi, “kau fikir di zaman mana kita terdampar ini? Zaman edan, zaman fitnah. Kita kembali terjerumus ke dalam lubang gelap jahiliyah. Mereka bercita-cita ingin menegakkan pemerintahan yang diredhai kerajaan langit di mukabumi ini, tapi jalannya menyesatkan. Mereka akan menimpakan kerosakan dan kezaliman yang lebih besar kepada semua. Pada akhir zaman, akan wujud puak-puak yang mendakwa hanya mereka betul. Cahayalah yang menyatukan seluruh kelkatu. Agamalah yang menyatukan ummah, bukan politik. Politik hanya sekitar negara, bukan meliputi seluruh dunia.”
            Dia berhenti membebel seketika.
            Tiba-tiba seluruh kota ini bergelap, blackout. Oh, macam magik! Suasana hening sejenak, sesaat...
            Kemudian, mulalah kedengaran bunyi jerit-pikau yang menyeluruh menguasai kota ini. Pesta-pora itu benar-benar gegak-gempita kini. Mereka kini seolah-olah mabuk semuanya.
            Mereka menjerit, mereka menangis, mereka memekik, mereka melaung, mereka merintih... perempuan-perempuannya pula persis dirasuk histeria...
            “Kau raba punggung isteri aku... kau bantai kepala aku... aku tak pukul kepala kamu, kenapa kau tumbuk muka aku...? hoi, siapa pijak kaki aku...? mana anak aku...? Hoi, siapa seluk saku seluar aku ‘ni...? Hei, lari ke tepilah, aku mahu keluar... mana lampu, siapa ada lilin, siapa ada lighter?”
            Keriuhannya merebak ke jalan-jalan raya. Batu, kayu, pisau pemotong daging, dan entah apa-apa lagi berterbangan di udara. Mereka bergaduh sesama sendiri dalam gelap. Mereka saling berjuang. Mereka kini keluar berbondong-bondong dalam keadaan teraba-raba, merawak-rawak, ke jalan-jalan raya dan saling berlanggaran, berjatuhan, lalu dipijak, lalu meraung kesakitan.
            Kami mendengar kekalutan itu... mereka merempuh apa saja... mereka kini hanya memikirkan nyawa. Bunyi cermin kereta pecah berderai. Macam-macam lagi, macamlah akan kiamat dunia ini. Seluruh isi kota ini sedang dijangkiti wabak panik yang dahsyat.
            Kaca bangunan di belakang sudut kami berdiri pecah berderai tiba-tiba. Kini seluruh kota seolah-olah dihempap bongkah-bongkah batu dari langit. Dalam kebingungan itu, seketul batu keras singgah di dahiku, mujurlah batu yang kecil. Dahiku bereceran darah. Aku mengaduh kesakitan. Aku menyumpah-nyumpah. Aku mencapai apa saja, terpegang seketul batu padu... aku membalingnya, terdengarlah jeritan kesakitan. Aku ketawa berdekah-dekah.
            Sebaliknya, kawanku ini masih lagi membebelkan ideologi-ideologi utopianya. Dia seolah-olah tidak mahu mempedulikan apa yang sedang terjadi.
            Aku pun menggoncang-goncangkan bahunya, “bolehkah jampi-jampi falsafahmu itu menahan balingan batu-batu ini? Jika boleh, selamatkanlah dunia ini.”
            Oh, Tuhan... balingan objek-objek keras berterbangan di udara. Apa lagi, kami pun terpaksa lari bersembunyi, memerosokkan tubuh ke dalam longkang busuk yang becak dan berair hanyir, lalu bertempiaranlah tikus-tikus mondok keluar. Busuknya bukan main-main.

 Mingguan Malaysia, 25 mac 2012


Tuesday, 10 April 2012

JAWAPAN KEPADA NIK MOHAMAD ABDUH

Renungan buat mereka yang berkata, "Saya benci politik. Politik kotor, memecah belahkan, saling memfitnah dan terlalu sukar dipercayai janji orang-orang politik. Saya mahu menjaga ugama saya," mari berfikir sejenak;

1) Adakah dengan menjauhi politik, anda terjamin jadi bersih? Tidakkah dunia ini seluruh penjurunya bercampur-baur antara baik dan buruk dan kita sendirilah yang menentukan untuk kita?
JAWAB: Tidakkah politik nabi itu dakwah, tabligh, tarbiah ke atas hati, usaha-usaha meningkatkan keimanan? Jangan sempitkan politik dengan demokrasi anjuran Yahudi yang berkehendak kepada perpecahan sesama Islam untuk memudahkan mereka menguasai kita. Adakah politik parti hari ini membersihkan kita dan meningkatkan keimanan kita semua?

2) Adakah orang-orang mulia seperti para ulama dan mujahidin sepanjang zaman yang terlibat dalam politik peringkat tertinggi telah menjadi kotor kerananya?
JAWAB: Ya, lihat tuan guru Nik Abdul Aziz. Berapa banyak fitnah telah terpalit kerana politik? Beliau telah mencampakkan diri ke dalam fitnah dan kemusnahan, telah menyebabkan hukum hudud, Islam dan pelbagai lagi dihina di tangan kafir, munafik, dan fasik.

3) Bagaimana anda menakrifkan politik baginda al Rasul صلى الله عليه وسلم yang memuncak sehingga terpaksa berperang dengan senjata?
JAWAB: Nabi berperang selepas dihalang menyebar dakwah dan musuhnya kafir, bukannya berperang dan berselisih sesama Islam. Bahkan orang-orang munafik pun nabi saw biarkan, takut timbul fitnah dan kekacauan yang membawa mudarat pada masyarakat. Nabi saw menakluk negara kuffar pun kerana mengelak ditakluk golongan kuffar yang selalu melakukan onar di perbatasan.

4) Jika orang yang 'bersih' seperti anda menjauhi politik, apa hukum membiarkan dunia politik untuk dikuasai orang-orang yang kotor?
JAWAB: Orang-orang yang ‘bersih’ seperti saudara katakan itu, bukanlah menjauhi politik. Mereka menjauhi parti dalam demokrasi. Mereka mengamalkan politik nabi, iaitu tabligh, dakwah, tarbiah. Kerana apa yang rosak adalah hati manusia, dan di situlah punca kepada segala kemungkaran. Apabila kebaikan telah merata, jatuhlah kebathilan. Itulah politik yang dibawakan Nabi saw. Ironinya, kaedah politik nabi ini ditiru dan digunapakai oleh Nasrani dan Yahudi melalui dakwah halus mereka seperti filem, hiburan, gaya hidup, makanan, pakaian dan sebagainya hingga kita semua masuk ke lubang biawak. Mereka tidak pula merebut secara langsung kekuasaan negara-negara Islam (kecuali Palestine).

5) Jika hak anda dicabuli oleh orang politik, seperti dibekukan kenaikan pangkat semata-mata kerana enggan menyokong orang politik, adakah satu kemuliaan dan 'kebersihan' jika anda hanya diam membisu atau menolak orang yang datang membantu mempertahankan hak anda itu?
JAWAB: Islam mengajar kita sabar, lebih-lebih lagi jika kita melawan kita akan lebih dianiayai dan menjadikan penzalim lebih zalim. Dan apakah pertolongan itu menjadikan keadaan yang lebih baik? Allah swt adalah sebaik-baik penolong.

6) Adakah untuk anda mencampuri politik, ia memerlukan sehingga tubuh anda dan keluarga sendiri dianiayai dulu oleh orang politik, atau cukup dengan melihat saudara seagama yang lain dianiaya. Adakah anda mahu terhantuk dulu baru tengadah?
JAWAB: Adakah politik parti hari ini menjadikan keadaan lebih baik? Adakah kerajaan menjadi lebih baik, atau adakah anda sendiri menjadi lebih baik?

7) Adakah anda melihat agama Islam mengajar agar dijauhi politik dan orang politik?
JAWAB: Kita diajar ikut sunnah nabi, bukan ikut sunnah Yahudi dan Nasrani. Nabi sudah mengajar bagaimana kaedah untuk menegakkan agama Allah di muka bumi ini, dengan tabligh, dakwah, tarbiah, kemudian senjata jika dihalang.Tetapi tidak berperang sesama Islam. Apa yang parti politik lakukan hari ini akhirnya akan membenarkan apa yang pernah dikatakan baginda Nabi saw bahawa akan terjadi peristiwa umat Islam yang akan berbunuhan sesama sendiri kerana mendakwa puak mereka lebih benar daripada puak yang lain, dan mereka semua mati dalam keadaan tidak beriman. Seruan-seruan parti yang berbau assabiyah inilah yang akan membawa kepada perang saudara.

8) Adakah anda melihat seorang nabi bukan ahli politik? Dengan maksud, nabi diutuskan untuk menjauhkan umat daripada politik?
JAWAB: Nabi saw adalah ahli politik, tetapi bukanlah politikus sekular yang berebut-rebut mencalonkan diri menjadi pemimpin. Kenapa mesti disempitkan politik Islam itu dengan parti-parti dalam demokrasi? Celakalah sesiapa yang mencalonkan dirinya menjadi pemimpin, malah hingga sanggup mencela lawan sesama Islam.

9) Apakah pendapat anda untuk menjatuhkan ahli politik yang jahat tanpa menyentuh politik?
JAWAB: Hidupkanlah usaha-usaha agama dalam kalangan rakyat bawahan, maka insyaAllah orang-orang di atas atau pemerintah, Allah swt akan ubah atau tukarkan. Ingatlah janji-janji Allah, “’wahai orang-orang yang beriman, sekiranya kamu membantu (agama) Allah, maka Allah akan membantu kamu, dan mengukuhkan kaki-kaki kamu”; Muhammad 47: 7). Seperti juga untuk mendapatkan cahaya (agama), hidupkanlah api (usaha-usaha agama). Agama itu syumul.  Jika kita mengusahakannya, akan datang kepada kita pemerintahan, sosial, ekonomi dan sebagainya daripada bantuan Allah swt. Bukannya beriman kepada demokrasi sekular

10) Adakah anda menemui dalil atau nas yang membenarkan anda lari dari tanggungjawab menentang kemungkaran politik?
JAWAB: Untuk menentang kemungkaran, adalah mengajak orang ke arah kebaikan, ke arah agama. Itulah politik nabi. Kita boleh menahan dan mencegah seseorang daripada melakukan kemungkaran, tetapi selagi dia tidak dibersihkan hatinya, tidak didakwah iman, dia akan tetap melakukan kemungkaran jika ada peluang. Ini tidak akan menyelesaikan masalah. Kita boleh menadah baldi untuk menampung air yang tumpah dari paip bocor, tetapi selagi paip tidak dibaiki, selagi itulah kita akan terus menadah baldi. Jika kita inginkan cahaya, maka usahakanlah menghidupkan unggun api, iaitu usaha-usaha agama untuk mendapatkan negara yang mendaulatkan agama.
Adakah kita mahu duduk dalam api untuk memadamkan api?    
Dan saya katakan, taatlah pada pemerintah (sekalipun pemerintah yang zalim), kerana apa-apapun alasan perpecahan umat, ia akan memberi keuntungan kepada musuh-musuh Islam sebenar, dan dalam masa ketaatan itu, lakukan usaha-usaha agama agar pertolongan Tuhan yang tidak jauh itu sampai.


# soalan ini diambil dari page Nik Mohamad Abduh, timbalan dewan pemuda Pas, bertarikh 8 April 2012