Thursday, 30 June 2011

KOTA CONSTANTINOPLE & MUHAMMAD AL-FATEH


KOTA Constantinople hanya akan jatuh kepada seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik.”
Demonstrasi atau tunjuk perasaan, bagi sebahagian politikus, adalah kaedah terakhir menyampaikan mesej terhadap kerajaan yang zalim. Demonstrasi ini bermula dan popular di Barat untuk menyuarakan rasa tidak puas hati dan bantahan.
            Ada banyak dalil dikemukakan untuk menyokong atau membangkang perlunya demonstrasi. Semuanya menggunakan hujah dan dalil agama, sama ada bersumber dari al-Quran ataupun hadith. Tiada penyelesaian muktamad yang terhasil, malah hanya pertikaian berterusan.
            Mereka yang prodemonstrasi menyampaikan kisah seseorang mengadu pada nabi SAW. “Sesungguhnya jiranku menyakitiku.” Sabda nabi SAW, “keluarkanlah baranganmu dan letakkannya di jalan.” Maka lelaki itu mengambil barangnya dan meletakkannya di jalan. Lalu setiap orang yang melintas bertanya, “apa yang terjadi kepadamu?” Dia menjawab, “jiranku menyakitiku.” Maka mereka berkata, “ya Allah laknatilah dia, ya Allah hinalah dia.” Dengan sebab itu jirannya berkata, “kembalilah ke rumahmu, aku tidak akan menyakitimu lagi.”  (hadith riwayat al-Bazzar dan al-Hakim)
Bagi penentang, mereka membawa riwayat Muslim ini, “Siapa sahaja yang datang kepada kamu sedangkan urusan kamu telah berada di tangan seorang pemimpin, kemudian dia bertindak menggugat kedudukan pemimpin kamu atau memecah-belahkan perpaduan di antara kamu, maka bunuhlah orang tersebut.”
Soalnya di sini, apakah demonstrasi itu jalan lurus mencapai kebenaran dan kemenangan? Apakah ia akan membuahkan hasil yang lebih baik?
Politikus yang kecewa kerana demokrasi tidak berjaya memenangkan mereka, telah bertindak menganjurkan demonstrasi. Mereka mendakwa pihak kerajaan tidak berlaku adil dan menipu dalam proses perlaksanaan demokrasi.
            Perlu diakui sesebuah kerajaan akan berusaha mempertahankan diri mereka sama ada dengan cara yang betul atau tidak, bergantung kepada bentuk penentangan. Ini adalah tindakbalas semulajadi. Tiada sesiapa yang akan membiarkan dirinya dijatuhkan, lebih-lebih lagi bagi kerajaan yang zalim. Manakala rakyat sebagai penentang akan berusaha menjatuhkan kerajaan melalui apa jua cara. Demonstrasi adalah jalan paling terakhir dan ekstrem bagi rakyat tertindas. Politikus-politikus yang menentang kerajaan akan bekerja keras menghasut rakyat turun ke jalanraya atas nama demontrasi aman.
            Melihat kepada contoh-contoh yang terjadi di seluruh dunia, banyak kerosakan, kerugian, kemusnahan, dan korban nyawa yang telah berlaku kerana demonstrasi walaupun bermula dengan aman. Kita ingin mengalihkan kezaliman, tetapi keadaan yang lebih zalim telah mengambil tempat. Mengapakah ini terjadi?
            Sama ada kerajaan ataupun golongan penentang yang melakukan kekacauan, itu tidaklah penting. Seperti yang kita ketahui, kerajaan yang zalim akan berbuat apa saja untuk mempertahankan diri mereka. Tidak ada gunanya jika kita meminta keadilan dari Firaun yang ternyata zalim itu. Logiknya, jika Firaun itu berlaku adil, tiada gunanya kita melawannya. Umpama seorang perompak, kita meminta perompak itu mencampakkan pistol di tangannya, adakah logik? Bahkan, tentulah perompak itu sanggup melakukan apa saja untuk merompak dan melepaskan diri dari jenayahnya. Begitu juga dengan kerajaan yang zalim. Jika demonstrasi itu diprovokasi oleh kerajaan dan berlaku pertumpahan darah, kitalah, sebagai penentang, yang harus dipersalahkan kerana mencampakkan masyarakat ke dalam fitnah-fitnah kekacauan. Tiada gunanya kita mempersalahkan kerajaan (atau Firaun) yang nyata zalim itu.
            Demonstrasi ternyata boleh menjerumuskan negara ke dalam gejolak api fitnah dan kemusnahan. Semua warganegara, terutama rakyat biasa dan orang kebanyakanlah, yang akan menanggung akibatnya jika demonstrasi ini bertukar menjadi revolusi berdarah. Dan perhatikan maksud surah al-Baqarah ayat 195 ini, “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan.”
            Mereka menyertai demokrasi yang ternyata sekular, dan apabila mereka kalah dalam sistem demokrasi dan pilihanraya yang penuh tipudaya dan yang banyak memberi kelebihan kepada pemerintah itu, mereka menghasut rakyat keluar memberontak di jalanan.
            Suatu kebangkitan rakyat yang bermula dengan kebatilan adalah palsu dan tidak akan kekal. Kita bukan menentang kerajaan yang kuffur seperti firaun. Kita menentang kerajaan yang tidak adil. Kebangkitan rakyat yang sebenar adalah kebangkitan revolusi minda rakyat yang berteraskan agama. Kebangkitan kesedaran agama yang meruntuhkan semua sistem sekular dan kuffar. Bukan perjuangan berdasarkan naluri haiwan yang ganas berebutkan bangkai.
Demonstrasi, seperti demokrasi, bukanlah pilihan orang yang memiliki ilmu dan hikmah. Demonstrasi adalah pilihan mereka yang hilang ikhtiar, hilang kesabaran, putus asa dari pertolongan Allah swt.
            Seperti yang berlaku di Mesir dan negara-negara lain, ternyata kemenangan pemberontakan tersebut hanyalah memberi keuntungan kepada Zionis dan AS dalam menjayakan New World Order mereka. Modus operandi mereka adalah meruntuhkan kerajaan atau monarki lama, lalu membentuk kerajaan baru di bawah tunggangan mereka. Mereka tidak akan mencemari tangan mereka dengan darah, tetapi dengan tangan-tangan rakyat negara itu sendiri melalui pemimpin dan aktivis masyarakat yang dibentuk dan dididik mereka sejak sekian lama.
            Jika cukup syarat-syarat, wujud ketua yang baik, tentera yang baik, dan rakyat yang baik, kapal pun boleh belayar di daratan, seperti terjadi di kota Constantinople suatu masa dahulu, sehingga tumbang kota itu ke tangan Muhammad al-Fateh dan para tentera serta rakyatnya. Apakah kita sebaik itu untuk mengalihkan kezaliman dengan demonstrasi? Atau kezaliman yang lebih besar akan menghempap kita.

Thursday, 23 June 2011

DILEMA MELAYU ERA GLOBALISASI


ADA sebuah sajak pendek yang ditulis oleh Lord Byron perihal bangsa Yahudi. Maksudnya lebih kurang begini: kelinci (arnab) ada sarangnya, iaitu di dalam lubang bawah tanah. Burung merpati pun punya sarangnya yang kecil di atas pokok. Tetapi bangsa Yahudi tidak memiliki tanahair. Sajak ini semestinya dikarang sebelum kewujudan negara haram Israel pada tahun 1948.
            Sajak ini menunjukkan betapa pentingnya tanahair untuk sesebuah bangsa. Yahudilah, sebelum wujud negara Israel, satu-satunya bangsa yang tidak memiliki negara yang sah dalam sejarah moden. Mereka adalah bangsa yang bertebaran di mana-mana ceruk dunia.
            Malaysia, dulunya Semenanjung Tanah Melayu, dalam sejarah zaman moden adalah dihuni oleh kaum Melayu. Bumiputera Melayu adalah tuan kepada negara ini. Sama ada Melayu itu asalnya dari benua manapun, bukan persoalan. Sejarah zaman moden mengesahkan orang-orang Melayu adalah penghuni asal Malaysia selain kaum-kaum orang asli di pedalaman, sebelum disertai imigran Cina dan India yang dibawa masuk oleh penjajah Inggeris untuk bekerja di ladang atau di lombong-lombong. Untuk dikatakan Cina adalah penghuni asal Malaysia, semua mengetahui fakta ini adalah salah. Orang Cina mempunyai susur-galur nenek-moyang mereka di negara China. Orang India pula mempunyai India sebagai negara asal.
            Tulisan ini bukan bermaksud menyuburkan benih perkauman. Tulisan ini diharap rasional untuk menilai masalah Melayu di Malaysia hari ini dan pada masa-masa akan datang, juga masa depan Malaysia.
            Benar, bumi yang luas ini adalah milik Allah swt. Bagi ulama-ulama yang menyertai politik, semua bangsa tidak harus dibezakan. Islam tidak membezakan warna kulit atau bangsa, tetapi ketakwaan. Semua manusia adalah sama, makhluk ciptaan Allah swt. Kenyataan ini kelihatan harmoni dan adil.
            Melayu adalah kaum bumiputera. Orang Melayu mempunyai hak-hak keistimewaan yang termaktub dalam perlembagaan negara.
            Adalah kontradiksi jika Melayu harus mempertahankan hak mereka sebagai tuan rumah. Konsep bertahan begini adalah negatif. Dalam permainan bolasepak, bertahan adalah lemah. Sepatutnya hak tuan rumah sudah terjamin kukuh. Hak tetamulah yang harus dipertahankan.
            Jawapan kepada ulama-ulama politik, bahawa bumi ini adalah milik tuhan untuk semua, adalah sebuah perumpamaan yang akan dikemukakan nanti. Memang apa yang dikatakan ulama ini adalah tepat. Tetapi ini adalah berlawanan dengan konsep hakmilik dalam Islam. Dalam Islam, kita percaya tuhan yang menciptakan pokok. Tetapi jika pokok itu tumbuh dalam kebun orang, kita wajib meminta izin tuan pokok itu untuk mengambil hatta sehelai daun pokok sekalipun.
            Perjuangan orang Melayu mempertahankan hak mereka memanglah perjuangan kebangsaan. Tetapi perjuangan ini bukanlah berlawan dengan nilai-nilai agama. Kecuali jika kita merampas hak bangsa lain atas nama perjuangan kebangsaan, itu dikira assabiyyah yang ditolak agama.
            Sepatutnya hak-hak keistimewaan bumiputera dimansuhkan, dan digantikan dengan hak-hak keistimewaan bukan bumiputera. Perkara yang sama, seperti segelas air yang separuh kosong atau segelas air yang separuh berisi. Misalnya jika selama ini quota bumiputera adalah 70%, maka harus diubah kepada hak keistimewaan bukan bumiputera adalah sebanyak 30%.
             Benar, kaum bukan bumiputera yang banyak memajukan ekonomi negara ini. Ini diakui kerana golongan pendatang memiliki ketahanan dan disiplin yang tinggi. Kuala Lumpur pada asalnya dimajukan oleh kapitan Yap Ah Loy. Mereka berasa terancam dan berusaha gigih untuk survival mereka, sebaliknya kaum Melayu kekal dalam zon selesa. Jika benarpun kaum bukan bumiputera bijak berdagang, kita jangan lupa siapa yang mengayakan mereka. Kaum Melayu yang majoritilah yang menjadi pelanggan mereka. Perdebatan ini akan menjadi panjang dan tidak akan selesai.
            Dalam keadaan politik Malaysia hari ini, keadaan adalah genting dan bahaya. Melayu yang gagal dalam ekonomi, berkemungkinan akan kehilangan kuasa politik atau terpaksa berkongsi kuasa dengan bukan bumiputera. Melayu mungkin mengulangi kisah jenaka Pak Kaduk atau mengulangi sejarah kesultanan Melayu Melaka.
            Sekarang orang Melayu menentang kerajaan yang dominan Melayu yang dituduh korupsi dan sebagainya. Dakwaan ini banyak yang benar. Kerana inilah orang Cina dan India bersama orang Melayu bersatu menentang kerajaan. Jika kerajaan yang ada hari ini tumbang, apakah tidak timbul masalah? Kita harus rasional mengakui bahawa pakatan pembangkang mempunyai dasar parti yang berbeza, bahkan bertentangan. Mereka hanya memiliki musuh yang sama. Tiada kesepakatan yang besar tentang bentuk negara yang bakal ditubuhkan nanti. Kerana Melayu telah berpecah dua, pembangkang Melayu terpaksa mengharapkan sokongan kaum lain untuk menentang kerajaan. Ini akan mengakibatkan Melayu akan terpaksa berkongsi kuasa dengan bukan Melayu.
            Mungkinkah juga akan berlaku perebutan ghanimah (harta rampasan perang)? Jika pembangkang Melayu ini tidak dapat melaksanakan isi-isi dasar yang mereka perjuangkan sejak berpuluh-puluh tahun dulu, di situlah masalah baru akan bermula, yang tiada dinding dapat menahannya. Di situlah akan bermulanya keruntuhan Melayu. Melayu akhirnya akan cuma menjadi kayu hulu kapak untuk menebang pokok kayu.
            Hakikatnya, Melayu yang berkuasa telah menyalahgunakan kuasa. Melayu yang ditindas telah bertindak melawan seperti marahkan nyamuk, kelambu di bakar. Kerana marahkan kerajaan yang zalim, janganlah kita sanggup meruntuhkan negara dan bangsa sendiri. Akan tetapi, Jika dibiarkan kerajaan yang korup ini, maksiat dan kemungkaran terus bermaharajalela. Janganlah nanti yang dikendong berciciran, yang dikejar tidak dapat. Inilah persimpangan dan dilema orang Melayu.

Friday, 17 June 2011

MESIR, BANI ISRAEL, FIRAUN & HOSNI MUBARAK


SURAH Yusuf ayat 99: maka apabila mereka masuk bertemu Yusuf, Yusuf mendakap ibubapanya dan dia berkata, “Masuklah kamu ke Mesir, insya-Allah dalam keadaan aman.”
Mesir, Inggerisnya Egypt, adalah terkenal sebagai bumi Firaun, juga bumi para anbia. Banyak kisah menarik yang tercatat dalam lipatan sejarah mesir dari dulu hingga sekarang. Kisah Nabi Musa memimpin bani Israel yang dizalimi Firaun, berbangsa Qibthi, yang tercatat dalam al-Quran adalah antara yang menarik dan boleh diambil iktibar dan pengajaran.
            Seorang sejarawan Yunani, Herodotus, menyatakan Mesir adalah anugerah Sungai Nil. Mesir, seperti negara timur tengah yang lain, kaya dengan hasil bumi, iaitu petroleum. Ibukotanya Kaherah, al-Qahira, dimaksudkan sebagai berjaya.
Pada masa sekarang Mesir, yang di dalamnya terdapat universiti al-Azhar, dalam keadaan anarki dan tiada tanda-tanda pemulihan. Hosni Mubarak, yang digambarkan sebagai firaun moden, sudah digulingkan dalam satu pemberontakan rakyat, yang mendapat nyali semangat dari Tunisia. Kejatuhan Hosni Mubarak, sebelumnya Ben Ali di Tunisia, bahkan memberi inspirasi kepada gerakan-gerakan rakyat melawan pemerintahan yang didakwa zalim di seluruh dunia.
Tidak terkecuali di Malaysia, dengan adanya perhimpunan yang memberi sokongan kepada rakyat mesir yang menjatuhan Hosni Mubarak. Perhimpunan ini seolah-olah mahu menyampaikan mesej psikologi kepada kerajaan bahawa perkara yang sama mungkin akan terjadi di sini. Kemudian kejatuhan ini terus memberi inspirasi kepada rakyat Libya, Yemen, Oman, Bahrain, Syria, Algeria, Arab Saudi dan negara-negara berdekatan untuk menjatuhkan pemerintah di negara masing-masing. Situasi negara-negara tersebut masih dalam malapetaka. Percikan api ini lambat padam.
Untuk peringatan dan renungan, Revolusi Bunga Melati (Jasmine Revolution) di Tunisia berakar umbi dari peristiwa protes (dengan aksi membunuh diri) oleh seorang penjaja kecil yang ditindas penguasa tempatan. Penjaja itu membakar dirinya di hadapan awam. Sesuatu yang sebenarnya jelas kuffur dan bathil, tanda tidak bersabar dan putus asanya daripada rahmat Allah swt. Sesuatu yang dilaknat Allah swt walau apa alasan sekalipun diberikan untuk menghalalkan tindakan itu.
Ada simbol bertentangan yang menarik yang boleh direnungkan perihal Mesir hari ini dengan Mesir kuno. Perjuangan umat manusia melawan kekejaman adalah suatu kisah klasik yang bersambungan hingga ke akhir zaman. Sama ada Firaun atau Hosni Mubarak, kedua-duanya adalah pemerintah yang zalim dalam bentuk dan zaman berbeza. Bolehlah dianggap Hosni Mubarak sebagai warisan Firaun di zaman moden. Nabi Musa mewakili kaumnya, Yahudi, yang diperhambakan Firaun dan kaumnya, Qibthi. Hosni Mubarak pula sebagai Firaun moden yang memerah rakyatnya.
Akan tetapi, rakyat Mesir moden memilih melawan Hosni Mubarak dengan rusuhan dan pertempuran berdarah. Mereka telah keluar ke jalan-jalanraya dan mensabotaj kerajaan setiap hari di Medan Tahrir. Manakala bani Israel yang dipimpin Nabi Musa memilih cara hikmah dan penuh kesabaran. Nabi Musa, setelah kembali dari Madyan, menemui dan mengajak saudaranya Harun, ke istana Firaun untuk menyampaikan dakwah. Mereka berbahas dan berdialog dengan firaun dan kaumnya.
Perihal dakwah nabi Musa dan Harun ini ada disebutkan dalam surah Thaha, ayat 42-43: “Pergilah kamu berdua kepada Firaun, sesungguhnya ia telah melampaui batas dalam kekufurannya. Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata-kata yang lemah-lembut. Semoga ia beringat dan takut.”
Sama-sama dizalimi pemerintah, tetapi cara perlawanan yang berbeza. Sehingga akhirnya Firaun dan kaumnya tenggelam di Laut Merah, dalam peristiwa laut terbelah, semasa mengejar nabi Musa dan kaumnya yang keluar menuju ke Palestin.
Penentangan rakyat Mesir, juga rakyat negara-negara bergolak ini, seperti yang telah diketahui umum, ternyata telah mencampakkan diri mereka ke dalam lubang biawak. Ramai yang terkorban, berlaku kerosakan, kerugian dan tercedera dalam perhimpunan protes tersebut.
Berkat kesabaran bani Israel pimpinan Nabi Musa, Allah swt telah menganugerahkan kemenangan kepada mereka sebagaimana tersurat dalam surah al-‘Araaf ayat 137 yang berbunyi;  
“..dan kami wariskan kepada kaum yang telah ditindas itu wilayah bumi bahagian timur dan bahagian baratnya yang telah kami berkati dan sempurnalah perkataan rabbmu yang baik (sebagai janji) untuk Bani Israel disebabkan kesabaran mereka. Dan kami hancurkan apa yang telah dibuat Firaun dan kaumnya dan apa yang telah dibangun mereka.”
Kesabaran bani Israel ini jugalah yang diungkapkan oleh al-Hassan dalam menghadapi zaman-zaman fitnah dan genting semasa pemerintahan Yazid bin al-Muhallab.
Dari ‘Amr bin Yazid, dia berkata: “Ketika al-Hassan didatangi oleh sekelompok orang pada masa pemerintahan Yazid bin al-Muhallab, aku mendengar dia memerintahkan mereka tetap berada di dalam rumah masing-masing, dan mengunci semua pintu. Setelah itu dia berkata, ‘demi Allah swt seandainya manusia diberi cubaan dari penguasa, lalu mereka bersabar, nescaya dalam waktu singkat Allah swt akan mengangkat cubaan tersebut. Namun kerana berlindung kepada pedang, maka mereka pun diserahkan kepadanya. Demi Allah, mereka tak sedikitpun menghasilkan hari yang lebih baik’.  
Kemudian al-Hassan membaca ayat surah al-Araaf ayat 137 tadi.
            Seperti yang dikatakan oleh al-Hassan, pemberontakan mereka tidak sedikitpun menghasilkan hari-hari yang lebih baik.
Saksikanlah di Mesir dan negara-negara bergolak tersebut hari ini.  Adakah keadaan asal lebih baik dari hari-hari semasa pemberontakan dan selepasnya?

#SIASAH 17-23 JUN

Thursday, 9 June 2011

LUQMANUL HAKIM VS PANDANGAN UMUM


PANDANGAN atau pendapat umum (masyarakat awam) dari satu sudut, banyak yang buruk dari baiknya. Banyak yang salah dari yang benar. Masyarakat kadangkala menjadi penghalang kepada tumbuhnya kebenaran, lebih-lebih lagi pada zaman edan dan penuh fitnah ini. Kebenaran, secara tidak sedar, telah diletakkan pada jumlah atau kuantiti orang yang mempercayainya. Jika ramai orang yang menyatakannya betul, maka itulah yang akan dianggap kebenaran. Dan kita yang menyalahi pendapat tersebut akan lemah untuk menzahirkan apa yang kita yakini benar itu.
            Pendapat masyarakat awam juga sebenarnya hanya mengikut kepentingan diri atau nafsu mereka. Pandangaan-pandangan ini bergantung kepada siapa mereka, status ekonomi, usia, jantina, ras, pendidikan, dan pelbagai unsur lagi. Ternyata pandangan masyarakat bukanlah kayu ukur kebenaran. Ini adalah kenyataan.
            Pandangan umum telah menjadi seperti agama dalam kehidupan hari ini. Sesuatu yang dilakukan seolah-olah mesti mendapat restu atau persetujuan pendapat umum. Orang lebih takut kepada pandangan umum, berbanding dari mentaati suruhan agama. Begitu besarnya pendapat umum dalam mempengaruhi manusia dalam tindakan. Ia menjadi budaya, labuk, kebiasaan dan cara hidup tidak bertulis, yang harus dipatuhi. Jika tidak, kita akan dipandang negatif.
            Ada suatu kisah yang mungkin boleh dijadikan iktibar untuk menilai pandangan umum atau pendapat awam ini. Kisah hamba Allah yang bijaksana bernama Luqmanul Hakim. Nama sebenarnya adalah Luqman bin ‘Unqa bin Sidran. Luqman adalah dikatakan orang Nubiyan dari penduduk Ailah. Beliau adalah seorang hamba Allah yang soleh, abid, memiliki ilmu dan hikmah yang luas. Ada pendapat mengatakan bahawa dia adalah seorang hakim pada masa Daud as. Terdapat juga andaian menyatakan Luqman adalah seorang budak Habsyah yang juga bekerja sebagai tukang kayu. Sama ada beliau seorang nabi atau hanya seorang hamba Allah yang soleh, itu tidak penting dan tidak perlu timbul pertikaian berlebihan mengenainya, sehingga menenggelamkan mesej yang dibawanya, dan membuang masa kita.
Yang penting adalah pengajaran yang dibawa olehnya. Apakah pengajaran daripada ceritanya?
            Kisah berkenaan Luqmanul Hakim ini sudah klise dan berhabuk, marilah kita menggilapnya. Ia sebenarnya sudah banyak kali dibicarakan orang sejak zaman-berzaman. Ceritanya telah dimaklumi ramai: pada suatu hari Luqmanul Hakim keluar ke pasar dengan anaknya bersama seekor keldai. Pada mulanya Luqmanul Hakim menunggang keldai tersebut, sementara anaknya dibiarkan berjalan kaki dengan memegang tali kendali keldai.
            Orang ramai di pasar melihat gelagat mereka, lantas menegur perbuatan Luqmanul Hakim. Kata orang ramai, Luqmanul Hakim zalim kerana membiarkan anaknya keletihan berjalan kaki.
            Untuk memuaskan dan mengelakkan pandangan orang ramai, si anak pula dibiarkan menunggang keldai.
            Seperti yang diketahui, tindakan mereka ini masih lagi dipersoalkan. Orang ramai kali ini mencerca dengan berkata, zalimnya si anak membiarkan si ayah yang tua berjalan kaki.
            Kemudian kedua-duanya menunggang keldai tersebut. Selesaikah masalah? Mereka masih dicemuh dengan tuduhan kejam kerana membebani keldai tersebut keterlaluan.
            Mereka lalu turun dan berjalan kaki sambil menarik tali hidung keldai.
            Sekali lagi mereka dicemuh bodoh kerana tidak menunggang keldai.
            Semua tindakan mereka dikritik dan dikatakan tidak betul. Apakah yang silap? Tiada apa-apa yang silap sebenarnya. Yang silap adalah sikap Luqmanul Hakim kerana mempedulikan pandangan orang yang tidak memahami dan duduk pada situasi mereka. Sekiranya keldai itu disembelih dan dagingnya dibahagi-bahagikan sekalipun, mungkinkah orang ramai tidak akan mencemuh mereka berdua lagi? Ya, orang yang mendapat bahagian daging itu mungkin tidak akan mengejek mereka lagi.
            Tetapi kepada orang yang tidak mendapat bahagian daging itu, mungkin akan menyatakan: bodohnya dua beranak itu menyembelih keldai untuk diberikan kepada orang ramai. Hahahaha.
            (Cerita itu hanya berhenti setakat mereka hanya berjalan kaki sambil mengheret tali kendali keldai sahaja).
            Mesejnya: jika kita ingin menuruti dan memuaskan pendapat ramai orang, ia tidak akan selesai sampai bila-bila. Kita tidak akan dapat memuaskan pandangan semua orang. Apa yang harus kita patuhi adalah kebenaran yang kita yakini, tidak kira sama ada ia selaras atau tidak dengan pendapat umum.
            Dalam dunia moden hari ini, nilai-nilai agama sudah dianggap asing dan kolot. Misalnya memakai tudung bagi perempuan, jujur, dan sebagainya telah dianggap mundur dan primitif sehingga ramai yang malu untuk mengamalkannya dalam kehidupan.
Bukanlah bermaksud mengajak kita berlaku bodoh sombong, tidak mendengar dan butakan pendapat orang. Tidak semua pendapat umum itu salah. Tetapi dalam masyarakat jahiliah moden seperti sekarang ini, kebanyakan pendapat umum adalah berciri jahiliah dan tidak benar. Maka pandangan agamalah yang harus ditaati dan didengar. Letaklah kebenaran pada tempatnya, iaitu al-Quran dan sunnah. Apa yang benar, walaupun asing dalam masyarakat hari ini, harus ditegakkan dengan istiqamah. Renungkanlah hadith dibawah ini;
“Islam itu bermula dalam keadaan asing (aneh), kelak ia akan kembali asing (aneh)sebagaimana ia bermula. Maka berbahagialah mereka yang asing (aneh).”
Sebagaimana juga kata-kata pesanan Luqmanul hakim kepada anaknya sewaktu pulang dari pasar sebagai peringatan, (“Sesungguhnya tiada siapa yang terlepas dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah swt saja. Barangsiapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap sesuatu),” maka belajarlah kita, teguhkanlah pendirian kita dalam kebenaran yang kita yakini.

Friday, 3 June 2011

POLITIKUS: MELIHAT DARI SISI BERBEZA


DALAM negara demokrasi di seluruh dunia, sesebuah kerajaan akan berhadapan dengan politikus pembangkang. Pembangkang adalah perlu untuk memeriksa dan mengimbangi tindakan kerajaan. Itu tanggapan umum masyarakat.
            Mari kita melihat hal ini dari sudut yang berbeza.
            Bolehkah politikus pembangkang ini menyelamatkan dan memperbaiki negara? Sebagai politikus di pihak pembangkang, mereka membangkang. Seperti pasukan sepakbola yang underdog, mereka kurang tekanan. Mereka fokus. Mereka membangkang, apa yang didakwa tidak adil di mata mereka, yang dilakukan kerajaan kepada rakyat.
Sebaliknya, adakah masyarakat terfikir tentang keikhlasan atau kezaliman pembangkang.
            Jika benar kerajaan zalim, adakah bermakna politikus pembangkang adalah lebih baik dan tidak zalim?
Mereka mendakwa mereka berjuang untuk kepentingan rakyat. Adakah kita harus menelannya bulat-bulat? Marilah kita fikirkannya.
            Dari sisi manakah pembangkang juga boleh cenderung bertindak kejam dalam menundukkan kerajaan yang zalim?
Kita seharusnya rasional. Sesebuah kerajaan yang zalim tidak akan menyerah diri sebegitu mudah dalam menghadapi penentangan. Ini kenyataan. Lihatlah contoh dalam situasi yang lebih ekstrem. Saddam Hussein, dan sekarang Muammar Ghadafi di Libya. Apakah mereka menyerah begitu saja? Negara akan hancur bersama kehancuran mereka. Itulah kenyataannya yang telah dan sedang berlaku.
            Politikus pembangkang, secara sedar atau tidak, misalnya telah berlaku zalim kepada rakyat, dengan menekan dan mensabotaj kerajaan sehingga kerajaan kehabisan masa dan kekurangan dana untuk menangkis serangan politik mereka. Dan apabila kerajaan kekurangan dana, rakyatlah akan jadi mangsa.  
Mengapa? Kerajaan yang takut dijatuhkan akan memeras seluruh duit rakyat dengan pelbagai cara untuk mempertahankan kedudukan mereka. Politik demokrasi memerlukan sumber wang yang besar. Kerajaan terpaksa mendapatkan wang untuk kegiatan politik mereka, tidak kira dari cara yang salah atau betul. Harga barang-barang keperluan akan naik, misalnya. Dan hal ini akan dipolitikkan pembangkang, dan rakyat akan terhasut. Hasilnya pertentangan yang hanya akan memusnahkan rakyat dan negara. Tekan-menekan yang berterusan. Sehingga fokus kerajaan untuk memenuhi tanggungjawab negara kepada masyarakat (walaupun untuk mengaburi mata masyarakat) seperti pada zaman kedudukan kerajaan kukuh, akan terabai.
Adakah politikus pembangkang, seperti juga kerajaan, hanya mengeksploitasi keadaan yang dialami masyarakat, untuk mendapatkan keuntungan peribadi yang pelbagai? Mungkin nama, kuasa, kekayaan dan sebagainya. Ini normal, untuk mendapatkan sokongan orang ramai, kita mesti memperjuangkan kepentingan mereka. Kita tak boleh memperjuangkan kepentingan peribadi kita, kerana tiada siapa yang akan menyokong kita.
            Tidak musykilkah kita? Adakah individu yang mewakili kerajaan dan pembangkang memiliki watak yang sama? Kecuali mereka berbeza tempat duduk sahaja. Satu pembangkang dan satu lagi kerajaan, tetapi watak mereka sama: mempergunakan isu popular di kalangan rakyat untuk memperjuangkan kepentingan diri.
            Kerana seseorang yang betul-betul ingin menegakkan agama atau membaiki masyarakat dan negara, tidak sepatutnya menceburkan diri ke dalam politik parti. Kenyataannya: politikus hanya dapat membina masjid yang besar dan cantik, tetapi belum tentu boleh memakmurkan masjid tersebut. Politikus hanya boleh menguatkuasakan undang-undang, tetapi tidak dapat menahan ia dari dilanggar. Ketaatan kepada agamalah yang menghalang manusia dari  berbuat kejahatan.        
Bahkan, masalah dunia hari ini bukanlah berkaitan soal-soal material semata-mata seperti diperjuangkan politikus pembangkang. Tetapi berkaitan akhlak masyarakat. Bukan hanya pembesar-pembesar negara yang terlibat dengan penipuan. Orang-orang kecil juga terlibat dengan penipuan. Jika orang kecil ini menjadi orang besar, mereka juga akan melakukan perkara sama. Bezanya jenayah orang kecil nilainya kecil, kerana setakat itu saja kemampuan dan kuasa mereka. Jika orang kecil sanggup menipu rm10, dia juga akan menipu rm1 juta seandainya dia menjadi orang besar dan ada kuasa.
Kezaliman telah merata, dari rakyat biasa hingga pemimpin atasan, kerana akhlak pemimpin di atas (kerajaan) adalah cerminan akhlak rakyat biasa di bawah.
Sebaliknya pembangkang hanya mengikut arus, menjanjikan sesuatu yang jika mereka berjaya memerintah, mereka juga belum pasti dapat menunaikan janji tersebut. Janji-janji duniawi, seperti candu, yang mengkhayalkan rakyat. Sedangkan masalah dunia hari ini bukan semata-mata berkaitan material, tetapi berkaitan pegangan agama dan akhlak masyarakat yang hanya boleh diubati secara rohaniah dan agama.
Apakah sumbangan politikus pembangkang dalam soal agama? Pembangkang hanya lebih banyak memperjuangkan isu material seperti kos hidup yang tinggi, harga petroleum, saman ekor dan sebagainya. Ini penting, tetapi apa yang lebih penting adalah mengubah moral dan akhlak masyarakat. Mereka tidak perlu terlibat dengan perkara yang sama dilakukan kerajaan – menjanjikan bulan berwarna jingga. Sesuatu yang hampir mustahil, kerana kita bukan hidup dalam dunia terpencil. Kita hidup dalam dunia globalisasi. Apa yang berlaku di luar negara, akan mempengaruhi naik-turun harga barangan di dalam negara.
Pembangkang boleh membangkang selepas usaha menasihati kerajaan gagal, tetapi janganlah hingga bangkangan itu menjadikan kerajaan lebih zalim dan mengkhianati rakyat dalam mempertahankan diri mereka.
Ironinya, apabila kerajaan meniru atau mempraktikkan janji-janji pembangkang, mereka akan ditempelak meniru.
Rakyatlah yang bodoh dan menerima padah dalam soal ini, dipergunakan pembangkang juga dizalimi kerajaan; menjadi mangsa kepada politikus.
Apa yang dibahaskan di sini kelihatan remeh-temeh dan kurang masak, tetapi fikirkanlah sejenak. Mungkin ada kebenarannya.
Politikus, sama ada di pihak pembangkang atau kerajaan, watak mereka adalah sama. Kita tidak boleh menafikan mereka adalah politikus; bukan pendakwah agama atau penyeru kebenaran.

*SIASAH 03-10 JUN